1. Početna
  2. Društvo
  3. Poruke mržnje slične onim iz devedestih

Poruke mržnje slične onim iz devedestih

Poruke mržnje koje se plasiraju danas preko štampanih medija – tabloida, slične su onim iz devedestih godina i tu prednjači Informer, ocenjeno je 25. decembra na predstavljanju izveštaja Medijske dokumentacije Ebart.

Najviše poruka mržnje izazvali su incident sa dronom i poseta albanskog premijera. Predstavnici Ebarta kao moguće načine da se spreče poruke mržnje u štampi navode žalbe Savetu za štampu, jačanje medija i nevladinog sektora, reagovanje građana, ali i pravosuđa i tužilaštva.

Predstavnici Ebarta koji su radili na izveštaju „Ekstremističke poruke u klasičnim i novim medijima u periodu avgust-decembar 2014. godine“ rekli su na konferenciji za novinare da govor mržnje u medijima eskalira tokom ekstremnih događaja, a najviše poruka mržnje izazvao je incident sa dronom i dolazak albanskog premijera Edi Rama, pa se termin „Šiptar“ tokom tih događaja pojavio u medijima više od 40 puta.

U izveštaju koji je obuhvatio monitoring medija, pre svega štampanih, navodi se da su nosioci takvog izražavanja formalne ili neformalne desničarske grupe koje su aktivne na društvenim mrežama.

Dron je izazvao tekstove sa ruznim i vulgarnim izrazima, pa su neki mediji podgrejavali strasti a neki širili netrpeljivost. Neki mediji promoteri vlasti su odlučili da na provokaciju odgovore prostaklucima„, rekao je analitičar na projektu Danilo Rakić.

On je podsetio da je slično bilo i nakon ubistva navijača u Istanbulu, kada su mediji plasirali izjave koje nisu išle na smirivanje tenzija, već se tragediji davala etnička dimenzija.

Kada je Evropski parlament doneo rezoluciju o Vojislavu Šešelju, u pojedinim medijima se to tumačilo kao zavera protiv Srbije, pa su u odnosu prema Hrvatskoj pojedini koristili termin ‘rat’ što je više propaganda nego novinarstvo„, istakao je Rakić.

Osnivač Ebarta Velimir Kazimir Ćurguz rekao je da list Informer prednjači kada je u pitanju govor mržnje.

Njegov urednik je u inovaciji. Njegova tviter objava, povodom Oluje, da Srbin koji kupuje u Ideji, pije ‘Janu’ i ide u Hrvatsku na odmor, zaslužuje da bude zaklan, objavljena je i na naslovnoj strani tog lista, a prelilo se i na društvene mreže„, podsetio je Kazimir Ćurguz.

Predstavnici Ebarta ocenili su da bi način da se stane na put takvom izveštavanju mogle da budu žalbe Savetu za štampu, ali problem su ograničenja da samo onaj ko je direktno ugrozen nekim tekstom može da se žali, ili pak sankcije kao u slučaju elektronskih medija.

Jedan od načina da se to spreči je da se ojačaju mediji, nevladin sektor i da građani reaguju kada god osete da im je povređeno lično ili kolektivno pravo. Pravosuđe i tužilaštvo bi trebalo da reaguju po sili zakona za propagiranje mržnje i netrpeljivosti„, istakao je Kazimir Ćurguz.

U suprotonom, kako je ocenio, doći će do gubitka kredibiliteta medija.

A gubitak kredibiliteta medija je i propast profesije, društva, demokratije. Gubi se poverenje u politiku u sve. Ne vidim da ijednoj vlasti to odgovara„, rekao je on.

Izvor: Medija centar Beograd/Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…