Portugaliji i Španiji prete kazne zbog deficita

Ministri finansija zone evra pokrenuli su prvi put u istoriji monetarne unije proceduru kažnjavanja Španije i Portugalije zbog kršenja propisa o ograničenju budžetskog deficita. Ovaj korak, nešto manje od tri nedelje posle referenduma o istupanju Britanije iz EU, mogao bi da oživi kritike na račun Brisela zbog striktne budžetske politike na kojoj insistira kod članica. Španija je već najavila da će povećati porez na prihod preduzeća kako bi smanjila budžetski deficit dok je portugalski premijer istakao da bi svaka kazna bila kontraproduktivna.

Ministri finansija zone evra su utvrdili da Španija i Portugalija nisu preduzele neophodne mere kako bi „ispravile“ svoje deficite zbog čega će protiv njih biti pokrenut postupak.

„Evropska komisija u roku od 20 dana treba da preporuči Savetu (ministara EU) odluku o kaznama“, navodi se u saopštenju objavljenom 12. jula posle sastanka ministara Evrogrupe.

U saopštenju se dodaje da kazne mogu ići do 0,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da Španija i Portugalija mogu u roku od 10 dana da dostave svoje argumente kako bi dobile manje kazne.

„Verujem da ćemo na kraju doći do dobro osmišljenog rezultata“, rekao je slovački ministar finansija Peter Kazimir, čija zemlja predsedava EU.

Pre objavljivanja odluke, portugalski ministar finansija Mario Senteno je rekao da će se Lisabon „boriti kako se ovaj proces ne bi odrazio na budžetske napore Portugalije koji su već značajni“, aludirajući na to da možda neće biti kazne.

Vršilac dužnosti španskog ministra ekonomije Luis de Gindos je najavio i pre objavljivanja odluke u Brisleu da će Španija brzo predstaviti svoje argumente i da je uveren da će iznos kazne biti „nula“.

On je 12. jula rekao da će Madrid predložiti povećanje poreza na dobit preduzeća kako bi španski budžetski deficit 2017. pao ispod 3% BDP, što je granica dozvoljena propisima zone evra. Ta mera bi trebalo da donese šest milijardi evra.

„Biće to veliki paradoks ako evropska ekonomija … koja beleži najveći rast i otvara najviše radnih mesta … bude kažnjena“, rekao je de Gindos.

Portugalski premijer Antonio Kosta istakao je da bi svaka kazna bila „neopravdana i kontraproduktivna“ i rekao za ceo proces da predstavlja „kontradikciju“.

„Evropska ekonomija i zona evra neće imati koristi od sankcija bilo koje vrste prema Portugaliji i Španiji“, kazao je Kosta.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen je posle objavljivanja odluke pozvao na izvesno razumevanje prema Lisabonu i Madridu.

„Moj stav je da treba poštovati propise u skladu sa situacijom. Situacijom svake od tih zemalja. To u suštini znači da propise treba primenjivati pametno“, rekao je on novinarima.

Od članica EU traži se da vode fiskalnu politiku koja će im držati budžetski deficit ispod 3% godišnjeg BDP. Međutim, kažnjene mogu da budu samo članice zone evra, što su i Španija i Portugalija.

Španski deficit je u 2015. bio 5,1% BDP a cilj je bio da bude 4,2%. U 2016. je deficit trebalo da bude smanjen na 2,8% BDP, što je cilj koji Španija ne može da dostigne.

Isto je i u Portugaliji. Za 2015. je ta zemlja imala cilj da deficit bude 2,5% BDP a on je otišao na 4,4%, što znači da rok za smanjenje deficita nije ispunjen.

EU je pooštrila pravila o upravljanju javnim finansijama s obzirom na dužničku krizu koja je eskalirala u zoni evra poslednjih godina. Brisel se nada će stroga kontrola sprečiti „bujanje“ kriza zbog kojih su Grčka, Irska, Portugalija i Kipar morali da dobiju spasilačke pakete zajmova. Te krize čak su unele sumnje oko budućnosti evropske valute.

„Mora se reći da su obe zemlje (Portugalija i Španija) prešle dug put od krize“, rekao je evropski komesar za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis, prenela je agencija AP.

„Međutim, kasnije su obe zemlje skrenule sa puta smanjenja prekomernih deficita u preporučenom roku a znamo da je smanjenje visokih deficita i duga preduslov za održiv ekonomski oporavak i rast za obe zemlje“, dodao je Dombrovskis.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…