1. Početna
  2. Društvo
  3. Portal poplave.rs: Proverene i brze informacije

Portal poplave.rs: Proverene i brze informacije

Fejsbuk i Tviter generacija pokazala je poslednje sedmice da je beskrajno sedenje za kompjuterom i brzo širenje informacija, u ključnim situacijama nezamenljivo.

Brzina ipak sa sobom nosi rizik da netačne informacije izazovu strah, ili pogrešno postupanje, pa se zato grupa volontera u rekordno brzom roku organizovala da svima pruži proverene informacije.

Grupa građana volonterski je pokrenula portal Poplave.rs već u petak posle podne, kad je katastrofa počela. Za tri dana uspeli su da obezbede centralizovano i transparentno mesto na internetu za proverene informacije o poplavljenim područjima, objasnio je glavni koordinator Poplave.rs Sibin Grašić.

Sajt su u početku pratili i Vojska Srbije i Gorska služba spasavanja i radio amateri i onda su na osnovu tih informacija u kritičnim momentima išli na lokacije i pomagali ljudima“, kaže Grašić. On je objasnio da je od nedelje pokrenut i deo portala nestali.rs, gde u saradnji sa Crvenim krstom, volonteri upoređuju podatke o traženim osobama sa prijavljenima u prihvatnim centrima.

Novinarka i član tima Poplave.rs Angelina Radulović kaže da je internet u ovoj kriznoj situaciji nezamenjiv, ali nosi i veliku opasnost od deljenja netačnih informacija koje prave konfuziju.

Ubrzo po pokretanju sajta shvatili smo da je neophodno da se informacije prvo provere, a onda plasiraju. Ljudi su nam se spontano priključivali i svako je imao svoju mrežu ljudi, poznanika, pa su  proveravali što on lajn, što telefonom, da li je taj koji objavljuje stvarno na licu mesta, da li je poziv u  pomoć i dalje aktuelan, da bi tačna informacija bila objavljena i kako se ne bi gubilo dragoceno vreme“,  kaže Radulović. Ona je dodala da je akcija pokazala snagu naroda, volju da se pomogne i najbolji način  prožimanja građanskog i profesionalnog novinarstva.

Na sajtu se iz minuta u minut moglo pročitati od informacija o apelu za evakuaciju, preko vesti na kojem  su punktu potrebni volonteri i tačno za koje poslove, gde je potrebna hrana a gde lekovi, pa do  konkretnih poziva da se nekome nađe smeštaj.

Volonteri kažu da, pošto je najveća kriza prošla, više neće dežurati 24 časa dnevno, ali nastavljaju da rade, jer de se posledice otklanjati mesecima.

Na poplave.rs i dalje će se naći podaci o neophodnim stvarima za ugrožene, ali i o pomoći koja stiže, gde se upućuje i kako se troši.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…