1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Porez na energiju najznačajniji ekološki porez

Porez na energiju najznačajniji ekološki porez

Ekološki porezi doneli su 2011. godine Evropskoj uniji (27 članica) 302,9 milijardi evra, što odgovara 2,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 6,2% ukupnog prihoda od poreza i socijalnih doprinosa, pokazuju podaci Eurostata. Ti porezi plaćaju se na energiju, transport, zagađenje i resurse pri čemu takse na energiju donesu tri četvrtine ukupnog poreskog prihoda od ekoloških taksi. Teret ekološkog poreza na energiju manje-više dele evropska domaćinstva i biznis dok se kod poreza na transport domaćinstvima naplati 68% a biznisu 17% ukupne sume. Na nivou EU najveći značaj ekoloških taksi je u Bugarskoj, gde udeo tih poreza u ukupnim porezima i doprinosima premašuje 10%.

Prihod od ekološkog danka u EU rastao je između 2001. i 2007. godine, pre nego što su se osetili efekti finansijske i ekonomske krize u vidu usporavanja privrednih aktivnosti koje je dovelo do pada poreskih prihoda. U 2010. se prihod od ekološkog poreza vratio rastu i 2011. godine je bio za pet milijardi evra veći od dotadašnjeg maksimuma iz 2007.

U novom Eurostatovom izveštaju navodi se da je prihod od ekološkog poreza u EU rastao između 2001. i 2007, kao i 2010. i 2011, ali da taj trend nije ispraćen gledano prema BDP i ukupnom prihodu od svih poreza i doprinosa.

Naime, između 2001. i 2003. godine prihod od ekoloških taksi prema BDP je gotovo stagnirao, između 2003. i 2008. je smanjen, s obzirom da je prihod od ekoloških poreza rastao sporije od ekonomskog rasta, u 2009. je povećan, u 2010. blago smanjen a u 2011. blago povećan.

Istovremeno je prihod od ekoloških taksi kao udeo u ukupnom prihodu od poreza i doprinosa opadao svake godine između 2001. i 2011. izuzev 2009. godine.

Prihod i stope ekoloških poreza razlikuju se od zemlje do zemlje a poređenja, ukazuju analitičari Eurostata, ne treba uzeti "zdravo za gotovo" jer, npr, niži prihod od ekološkog poreza može da bude posledica relativno niske stope tog nameta ali i visoke stope koja je proizvođače i građane naterala da menjaju navike.

Takođe viši prihod od ekoloških poreza može da znači da građani i biznis iz jedne zemlje kupuju proizvode koji se oporezuju u drugoj zemlji, gde je poreska stopa niža (primer su prelasci granice radi kupovine jevtinijeg benzina ili dizela).

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…