I pored rasta saradnje, NATO je u Srbiji i dalje tabu tema

NATO

Saradnja Srbije i NATO-a u poslednje dve godine značajno je porasla, uprkos tome što zapadna vojna alijansa ovde ima negativan imidž, pa je zbog nedavne prošlosti i dalje "tabu tema", istaknuto je u Beogradu na stručnoj radionici pod nazivom "Partnerstvo za Srbiju: NATO i strateška komunikacija".

"Postoji niz pozitivnih primera kako Srbija može imati koristi od saradnje sa NATO-om, kao institucijom, i individualno sa zemljama koje su njene članice, a kojima je Srbija okružena, ali prioritet je vojno-tehnička saradnja kao osnov bezbednosti i u regionu i globalno", izjavio je Peter Susko, predstavnik ambasade Slovačke, zemlje koja je trenutno kontakt amabasada između Srbije i NATO-a.  

Među temama radionice, značajan prostor dat je, kako su naveli organizatori – organizacija GLOBSEC i Centar za evroatlantske studije (CEAS) – "anti-NATO i anti-zapadnim tendencijama koje su u Srbiji u porastu, podstaknute od strane teoretičara zavere i radikalnih struja sa manje ili više otvorenom podrškom Rusije".

Sa njihovim stavom se složio narodni poslanik Dragan Šormaz koji je istakao značaj parlamentarne politike koja, po njegovim rečima, "ima kontinuitet u saradnji sa NATO-om, ali da se saradnja u medijima pogrešno prestavlja kao 'klizeće' ili 'tajno kretanje' ka članstvu".

"Saradnja sa NATO i EU postoji i obimna je, ali joj se ne pridaje pažnja medija. Dobro je imati prijateljske odnose sa Rusijom. Dobro je imati prijateljske odnose i sa Bangladešom, ali ja od toga ne vidim rezultate niti koristi čak ni u obećanjima" rekao je Šormaz. 

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, objasnio je da, nakon što je NATO bombardovao Srbiju, ova organizacija je postala osetljiva tema, a da je "informisanost javnosti o suštini, formi i načinima delovanja nezadovoljavajuća".

"Potrebna je dubinska strategija pristupa medijima, jer danas se u Srbiji ne zna ni da je NATO prevashodno politički savez, koji ima izraženu vojnu dimenziju" rekao je Novaković. 

Novaković je istakao članstvo Srbije u Partnerstvu za mir kao ključnu prednost u saradnji. Prema njegovim rečima, satus članstva u Partnerstvu za mir daje "realaksirajuću dozu u saradnji, a političke debate su time rasterećene tenzija".

I Branimir Filipović, pomoćnik Ministra spoljnih poslova Srbije, smatra da je Pratnerstvo za mir "idealan program kvaltetnih odnosa NATO-a sa  zemaljama koje ne žele da budu čanice". 

"Odnosi NATO-a i Srbije su opterećeni odnosima iz skore prošlosti ali su sastavni deo današnje spoljne politike Srbije. Članstvo u Partnerstvu za mir nam omogućava da se bolje pozicioniramo na spoljnopolitičkom planu, da produbimo saradnju sa članicama a da zadržimo vojnu neutralnost" rekao je Filipović.

Prema rečima Jelene Milić, direktorke CEAS-a, jedino rešenje u pronalaženju pravog pristupa ovoj saradnji će uslediti nakon formiranja, kako je rekla "vlade koja je u odnosu na prethodnu vrlo šarenolika". 

"Suštinsko, pitanje je šta NATO, tačnije, šta Srbija treba da uradi kako bi se popravila reputacija ove organizacije u našoj zemlji", rekla je Milić i dodala je odgovor nemoguće naći bez "postizanja nacionalne strategije, društvenog konsezusa o tome šta je legitimno, a šta nije, i ko je ko u ovom sistemu".

U radionici su učestvovali i pukovnik Nikolaos Triandafilu, Dijana Ivančić, načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir, Sektor za bezbednosnu politiku, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, pukovnik Dragan Tatomir, zamenik načelnika Uprave za strategijsko planiranje pri Ministarstvu odbrane Republike Srbije i dr. Goran Matić, direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Republike Srbije. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…