Popović: Prvi i najvažniji korak u prepoznavanju lažnih vesti je zdrava sumnja

Milena Popović

Beograd, 30. april 2019. – Politički akteri su glavni proizvođači neistinitih informacija u Srbiji, izjavila je FoNetu glavna urednica Istinomera Milena Popović.

U serijalu Press Extra, ona je, kao poseban problem, označila to što se veliki broj medija ne trudi da proveri i problematizuje ono što politički akteri izgovore.

"Te izjave se automatski porenose kao aksiomi i činjenice”, rekla je Popović novinarki Bojani Milovanović.

Ona je upozorila da su žrtve takvog odnosa prema novinarstvu u najvećoj meri građani koji ostaju uskraćeni za istinitu i potpunu informaciju.

Kako je predočila, zdrava sumnja u sve što se može saznati u medijima prvi je i najvažniji korak u prepoznavanju lažnih vesti.

"Sve ono što deluje previše dobro, previše lepo, previše sjajno za našu društvenu stvarnost, ja bih prvo to preispitala”, objasnila je Popović.

Ona ukazuje na to da su tabloidi najvidljiviji i najagresivniji u plasiranju neistina, ali nisu jedini.

"Među prenosiocima netačnih i proizvoljnih informacija imamo i tradicionalne medije koji se izdaju za ozbiljne, a neretko na svojim stranama imaju nešto što se ne može nazvati istinom", precizirala je Popović.

Kao naročito opasne lažne vesti, ona je izdvojila neistinite informacije koje mogu ugroziti nečiju bezbednost.

Posebna neprijatnost za novinare je kada oni sami postanu vest, napomenula je Popović i dodala da se upravo njoj baš to desilo.

Zajedno sa koleginicama Sanjom Kljajić i Vanjom Đurić, bila je autorka filma "Albanke su naše sestre".

Mada je film snimljen još 2017.godine, sve tri novinarke su nedavno napadnute na portalu Istraga.rs, dok su na Fejsbuk stranici istog portala označene kao "novinarke koje su osramotile Srbiju”.

"Radi se o članku koji obiluje netačnim informacijama i čiji je očigledni cilj diskreditacija mene i mojih kolega koji se bavimo određenim temama”, zaključila je Popović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…