Popović: Priča o rastu BDP u Srbiji je samo politički marketing

Danica Popović

Beograd, 09. jun 2020. – Rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu ove godine ne znači mnogo jer se u statistici privrednog rasta stope mere u intervalima od jedne, pet i deset godina, pa to za sada služi samo za marketing, rekla je profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Danica Popović.

Popović je u intervjuu agenciji Beta rekla da joj taj podatak liči na prolazno vreme na 50 metara u maratonskoj trci „i time se niko ozbiljan ne hvali„.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po objavljivanju tog podatka da je „apsolutno siguran da će Srbija zbog takvog rasta BDP u prva tri meseca ove godine biti prva u Evropi i medju najboljima u svetu„.

Vučić je ovih dana dana predvideo da rast u drugom kvartalu bude nula odsto, a da u naredna dva, do kraja godine bude negativan. Čemu onda hvalospev rastu od pet odsto u prvom kvartalu„, rekla je Popović.  Dodala je da je „reč o bezobzirnom marketingu vladajuće stranke„.

Popović je rekla da je “prethodna vlast u Srbiji neprestano beležila privredni rast veći od pet odsto godišnje, a da Srpska napredna stranka (SNS) to nikada nije uspela.“

Da je reč o marketingu potvrđuje i podatak da je srpska statistika prošle godine prestala da objavljuje kvartalne ‘fleš’ ocene privrednog rasta jer su rezultati bili lošiji, a već je redovna praksa da vlast izlazi u javnost samo kada se ostvare dobri rezultati„, rekla je Popović.

Srbija će, prema njenim rečima, verovatno imati najmanji pad BDP jer nema more ni razvijenu saobraćajnu delatnost te stoga neće ni pad BDP bit toliko snažan kao u zemljama koje imaju razvijenu turističku i saobraćajnu privredu.

To je logika tipa – nismo ni imali aerodrome, pa nije pao broj poletanja. Ako je i do marketinga, mnogo je„, rekla je Popović.

Srbija, kako je rekla, “ima prilično lošu strukturu BDP-a“ u kojoj poljoprivreda ima izuzetno hipertrofirani udeo, skoro osam odsto, a u razvijenim zemljama je to manje od jedan odsto.

Ocenila je da je razlog zbog kojeg Srbija sporije „pada“ tokom epidemije ustvari ‘tužan’, jer zemlja nema dinamičnu i međunarodno integrisanu privredu, pa kad svet pada, Srbija ne pada.

Na pitanje da li je ministar finansija Siniša Mali mogao da dopusti ili možda sam izmisli „pare iz helikoptera„, Popović je rekla da je ne zabrinjava ponašanje ministra finansija, „jer tamo, kao i na svim ostalim funkcijama, glavne odluke donosi predsednik države„.

Predsednik je kako se vidi, prilično ishitreno, podelio svim punoletnimm građanima po 100 evra„, rekla je Popović.

Istakla je da je otprilike toliko Srbija uštedela kumulativnim trogodišnjim smanjenjem penzija i „umesto da penzionerima sada teatralno vrati novac i jednom se u javnosti pokaže kao ozbiljan državnik, Vučić taj isti iznos deli kao mađioničar u predizborne svrhe„.

A izbore bi dobio i bez toga. Kako i ne bi, kada je i međunarodna zajednica zvanično saopštila da Srbija više ne liči na demokratiju„, rekla je Popović.

Na pitanje kako ocenjuje listu prioriteta investicija iz plana „Srbija 2025“ i onih koje su do sada realizovane, Popović je rekla da „vozovi idu sve sporije, da nijedan put nije završen, a na sve to, više nemamo ni glavnu železničku stanicu u Beogradu„.

Srbiju svake godine napusti 50.000 građana, koji više ne žele da čekaju da Vučić ode ili da se ukine partokratija ili i jedno i drugo, pa da se konačno otvori mogućnost da taj privredni rast zaista dostigne neki veći nivo„, rekla je Popović.

Na pitanje da li Srbiji postoji neka institucija osim Vučića, Popović je rekla da „ovde ni institucija geometra više nije sigurna„.

Nedavno smo, kako je rekla, „bili svedoci kako predsednik obaveštava javnost o tačnoj dužini puta Kraljevo – Novi Pazar, ne koristeći mapu, već iskustvo koje je stekao jer je kolima prešao taj put„.

Nisam sigurna da bilo ko u ovoj državi ima snage ili volje da mu se suprotstavi„, rekla je Popović.

A razlog za to, kako je rekla, leži u institucijama koje su prestale da funkcionišu.

Popović je rekla da skoro sva bitna mesta u državnoj upravi zauzimaju vršioci dužnosti koji mogu biti smenjeni kad god se vlastima svidi.

Ko bi u takvoj atmosferi preuzimao odgovornost za bilo šta? I zašto bi bilo kome sa v.d. statusom bilo važno da javno kaže predsedniku da greši, ili da ne zna o čemu govori„, rekla je Popović.

Na pitanje kako procenjuje lokalnu i globalnu ekonomsku krizu zbog pandemije virusom kovid-19 Popović je rekla da je pandemija u SAD odnela više žrtava nego vijetnamski i korejski rat zajedno, a privredna ativnost beleži najveći pad od vremena Velike ekonomske krize iz 1929. godine.

Putanja oporavka će po svoj prilici biti uzlazna i strma, tako da u celini i američka i svetska privreda imaju šanse da se uspešno oporave u skorije vreme„, rekla je Popović.

Procena je, kako je rekla, da su razvijene zemlje do sada isplatile desetostruko veći iznos ekonomske pomoći nego u velikoj krizi iz 2008. godine, a ta mera je sprovedena u pravi čas, tako da ni rezultati neće izostati.

U Srbiji, sa ovakvim institucijama i dok predsednik broji kilometre auto-puta, razvozi respiratore i računa u decimalu koliki će nam biti tromesečni rast, skoro je sigurno da od našeg visokog godišnjeg privrednog rasta neće biti ništa„, rekla je Popović.

Dodala je da će se „Srbija možda i oporaviti od ove katastrofe, ali nakon toga, nema osnova za brzi privredni rast„.

Istakla je da pre svega nedostaje to da ljudi sami preuzmu odgovrnost i sami prisvoje svaki svoj poslovni uspeh, „čega nema ni na vidiku“, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…