Popović: Otvoriti Erazmus+ program i za studente lošijih finansijskih mogućnosti

Ivanka Popović

Beograd, 30. oktobar 2020. – Uticaj obrazovnog programa EU „Erazmus+“ na univerzitete i druge obrazovne institucije u Srbiji izuzetan je i u pogledu jačanja infrastrukture, pojačane mobilnosti i osnaživanja kadrova, rečeno je na vebinaru „Bolje obrazovanje za pametan, održiv i inkluzivan rast„.

Ono što je potrebno učiniti, a u čemu su se učesnici vebinara saglasili, jeste da studente, koji mogu imati višestruku pomoć od tog programa, treba bolje upoznati sa istim i omogućiti da što veći broj njih učestvuje u programima mobilnosti.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da studenti pre svega mogu imati koristi od upoznavanja sa svojim vršnjacima iz Evrope i sklapanja novih prijateljstava, koji im mogu kasnije pomoći i u profesionalnim karijerama.

Prema njenim rečima, nažalost, vrlo mali broj studenata u Srbiji može da iskoristi taj program i to kako zbog autocenzure ili nemanja dovoljno hrabrosti da se upuste u mobilnost, tako i zbog zabrinutosti da ne mogu finansijski da pokriju mobilnost.

Moramo da nađemo način da otvorimo Erazmus+ program i za studente lošijih finansijskih mogućnosti„, navela je Popović.

Kako navodi, taj program nije koncipiran kao „odliv mozgova„, već kao „cirkulacija mozgova„, a potrebno je i privredu osvestiti u tom pogledu koje koristi mogu da imaju od studenata koji su bili učesnici programa.

Moramo još da radimo na popularizaciji Erazmus+ programa, nastavnici i istraživači znaju dovoljno, ali potrebno je i među studentima razviti svest koje su koristi od učešća u tom programu„, zaključila je Popović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…