Popović: Građani konačno neće morati da glasaju za “manje zlo“

Dragan Popović

Valjevo, 26. decembar 2016. (Aleksandar Milijašević/Dijalog Net) –  Pred Srbijom su predsednički izbori koji bi trebalo da budu održani naredne godine.

Potencijalni kandidati za ovu funkciju su već počeli da komuniciraju sa medijima. Iako se funkcija Predsednika Republike može tretirati kao protokolarna, pažnja javnosti je usmerena na potencijalnu kandidaturu zaštitnika građana Saše Jankovića.

Izjavom za subotički portal Magločistač Janković je najavio da će se kandidovati onog trenutka kada predsednički izbori budu raspisani.

Ovakvoj odluci prethodio je apel 100 javnih ličnosti koji su javno pozvali Jankovića da se odluči na taj korak.

Dragan Popović, predsednik organizacije Građanski stav, za portal Dijalog Net pojašnjava da je Apel100 inicijativa nekoliko ljudi koji su se dugo godina bavili ili se još uvek bave bavili zaštitom vladavine prava i ljudskih prava. Popović ističe da  je pozicija predsednika dobar primer institucije koja treba da bude nadstranačka i da bi trebalo aktivirati građane da sami predlože svog kandidata, nezavisno od reakcije političkih stranaka. Zato je Građanski stav krenuo sa apelom javnih ličnosti jer neko mora da bude inicijator i da pozove ljude da pruže podršku.

Apel je do sada potpisalo 2010 građana i građanki Srbije. Popović smatra da je najava nestranačkog, građanskog kandidata zainteresovao veliki deo građana i građani, kao i organizacija civilnog društva .

Popović ocenjuje da su dosadašnje reakcije vladajučih stranaka i Aleksandra Vučića u skladu sa dosadašnjim ponašanjem izvršne vlasti – napadi i besmislene diskvalifikacije. Ističe da ’’spin’’ da iza inicijative stoji Demokratska stranka ostaje samo pokušaj fabrikovanja još jedne u nizu priča iz iste kuhinje i to pre svega zbog prilične raznovrsnosti potpisnika Apela.

Na pitanje da li ova inicijativa može smetati Saši Jankoviću da okonča mandat Zaštitnika građana na način kako je i do sada obavljao tu funkciju, Popović je rekao da je Saša Janković već onemogućen da obavlja svoju funkciju i to od strane vlade Srbije. Organi više ne sarađuju s njim, bojkotuju ga predstavnici izvršne vlasti, nema gotovo nikakve komunikacije.

Ovaj Apel neće ništa pogoršati, jer, na žalost, nema šta da se pogorša, podvukao je Popović.

Učestali su pozivi iz vladajuće koalicije da Saša Janković ostavkom završi mandat Zaštitnika građana.

Na to Popović kaže da je ostavka je lični čin i to je isključiva odluka Saše Jankovića. S druge strane, ne treba zaboraviti da vladajuća većina u svakom trenutku može da razreši Jankovića ako stvarno imaju argumente da je zloupotrebio svoju funkciju. S obzirom na činjenicu da to ne rade, pretpostavlja da su i sami svesni neodrživosti svojih optužbi.

Predsednik Tomislav Nikolić je na godišnjem obraćanju medijima je potencijalnu kandidaturu Saše Jankovića osporio rekavši da  ‘’da Janković nije ozbiljan kandidat, ali je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan kandidat’’. Iako je Nikolić ubeđen da će dobiti podršku SNS-a i Aleksandra Vučića i najavio da će do Božića to i objaviti, usledio je, može se reći,‘’hladan tuš’’. Naime, Aleksandar Vučić je izjavio da će kandidat SNS-a (i njegov) biti poznat ‘’za dva,tri meseca’’.

Nesklad u izjavama Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića dodatno ukazuje da su njih dvojica već neki duži vremenski period suparnici. Popović podseća da Vučićevi tabloidi vode bespoštednu hajku na Nikolića i nije nikakva tajna da bi Vučić voleo da se oslobodi nezgodnog "saveznika". Na kraju ćemo videti da li će imati dovoljno snage da to stvarno i uradi, smatra Popović.

Nikolić u isto vreme, u istom obraćanju medijima  ukazuje na moral potencijalnog kandidata Jankovića, ali  i grčevito brani netransparentnost finasiranja private fondacije svoje supruge. Popović u vezi toga samo konstatuje da lažna fakultetska diploma Tomislava Nikolića dovoljno govori o njegovom poimanju morala i odgovornosti.  

Na društvenim mrežama, od momenta kada je objavljena izjava Saše Jankovića, mogu se pročitati stavovi deluje da će predsednički izbori, nakon dužeg vremena, biti izbori ‘’za’’, a ne izbori ‘’protiv’’-

Popović veruje da je jedna od najvećih koristi za Srbiju nakon kandidature Jankovića bila bi upravo mogućnost da građani konačno ne moraju više da glasaju za manje zlo. Glasanje za čoveka koji svojim dosadašnjim radom pokazuje da će biti dostojan predsednik može značajno da unapredi celokupnu političku kulturu u Srbiji, ali i da pošalje signal svim strankama da politika ne može biti očišćena od morala i doslednosti.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…