Popov: Na vlasti su protagonisti ratnih zločina

Aleksandar Popov

Beograd, 26. april 2019. – Promocija knjige „Haška podmornica“ autora Vinka Pandurevića, osuđenog ratnog zločinca, održana je u beogradskim prostorijama Udruženja novinara Srbije.

Pandurević je bio komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, u vreme genocida u Srebrenici jula 1995. godine.

Haški tribunal ga je osudio na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz ove „zaštićene zone UN“ u danima pošto je armija bosanskih Srba zauzela enklavu.

Pandurević se dobrovoljno predao i 23. marta 2005. godine izručen je Haškom tribunalu, gde je bio do 10. aprila 2015. godine, kada je pušten pošto je izdržao tri četvrtine kazne od 13 godina zatvora.

Po izlasku iz zatvora, Pandurević je postao plodan autor i do sada je napisao, objavio i promovisao više knjiga-Rat u BiH i paravojne formacije, Novi hladni rat i Srbija, Život se brani istinom…

Nedavno je ovaj zločinac učestvovao u takozvanom „unutrašnjem dijalogu o Kosovu“, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, organizovao sa ciljem da uključi javnost u problem kosovskog pitanja.

Nije ovo prvi put da u Beogradu budu promovisane knjige ratnih zločinaca, u čemu je učestvovalo i Ministarstvo odbrane promocijom dela Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, što ne čudi Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam.

Situacija je dosta jednostavna. Aktuelna garnitura na vlasti bila je protagonista ratnih zločina tokom devedesetih godina. Razumljivo je da će oni promovisati ratne zločince u heroje i u ljude čiji se vrednosni stavovi cene i smatraju validnim. Takva politika i pored toga što se predstavlja kao stub stabilnosti regiona, ‘naše’ žrtve predstavlja kao jedine, dok one druge nacionalnosti nipodaštava i opravdava“, ocenjuje za Danas Popov.

Sagovornik Danasa ističe da je i sam prisustvovao situacijama u kojima se stvara potpuno lažna slika o tome ko je zapravo Aleksandar Vučić i to ne samo u Briselu, već i u Sarajevu.

Prisustvovao sam okruglom stolu u Sarajevu, gde je jedan od govornik, koji nije iz Srbije, ali ni iz Republike Srpske, rekao da se konačno pojavio čovek koji je spreman da se žrtvuje za regionalnu stabilnost i koji sa sobom nosi atmosferu pokajanja i pomirenja. Nisam mogao da verujem kada je naveo ime – Aleksandar Vučić. To samo govori o tome koliko se ovde igra dobro ta igra dobrog i lošeg policajca. Taj drugi ešalon vlasti, poput Aleksandra Vulina, ministra odbrane, igra ulogu koja je izrazito loša, a onda izađe Aleksandar Vučić, kaže nekakvu floskulu o tome kako su on i Srbija opredeljena za pomirenje, i onda ne samo EU nego i region to prihvata kao relevantnu stvar, što je izrazito pogrešno i potpuno neistinito“, smatra direktor Centra za regionalizam.

Prema rečima našeg sagovornika, najbolje o tome svedoči neprestano prisustvo Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske u Beogradu, koji pred ovdašnjim zvaničnicima daje vrlo problematične, huškačke izjave kojima negira BiH.

I na to niko od prisutnih ne reaguje, nego odmah potom reč uzme Aleksandar Vučić koji kaže floskulu tipa – Srbija se zalaže za teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine – i to se uzima kao ozbiljna izjava“, zaključuje za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…