Popov: Milanović u Jasenovcu poslao jasnu antifašističku poruku

Aleksandar Popov

Novi Sad, 23. april 2020. – Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, pozdravio je poslednje izjave i poruke predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, ocenivši da će to doprineti „otopljavanju“ odnosa između Srbije i Hrvatske.

On je naveo da su poruke Milanovićapomak koji daje nadu da bi stvari mogle da se maknu sa mrtve tačke na kojoj se sada nalaze Srbija i Hrvatska“.

Promena je veoma značajna. Da bi se do nje došlo, morale su da se dese dve stvari. Prva je da Kolinda Grabar Kitanović ode sa mesta predsednice države, a druga je da premijer Plenković pobedi na unutarstranačkim izborima i da na taj način ‘saseku krila’ ultradesnoj struji unutar HDZ-a. To je stvorilo teren da se juče mogla desiti na ovaj način komemoracija i da budu bila prisutna sva tri čelna čoveka Hrvatske, predsednici države Vlade i Sabora“, objasnio je Popov.

Dodao je da je njihov dolazak „dao alibi“ da dođu i predstavnici manjina i antifašista.

To je bila jedna strašna poruka pre svega kroz izlaganja koja su tom prilikom imali državni čelnici, a pre svega predsednik Milanović. On je poslao jednu značajnu antifašističku poruku, i to je danas naišlo na odjek kod ultradesnih snaga unutar Hrvatske, na šta se on ne obazire“ ocenio je Popov i naveo da se na dva javna servisa, i u Srbiji i u Hrvatskoj, emitovao film „Dnevnik o Dijani Budisavljević“.

Ovo je neki pomak koji daje nadu da bi stvari mogle da se maknu sa mrtve tačke na kojoj se sada nalaze Srbija i Hrvatska“, istakao je Popov.

Prema njegovim rečima, prethodni period je obeležio protest predstavnika manjina koji su izražavali protest zbog toga što se dešavala revizija istorije i Drugog svetskog rata.

Ovo bi mogao da bude prestanak prakse revizije istorije i početak sprečavanja da se takve stvari dešavaju“, rekao je Popov.

Komentarišući objavu predsednika Milanovića u kojoj je zatražio da Sabor zabrani veličanje ustaštva, on je rekao da je to jedan hrabar korak, jer se pravi diskontinuitet sa onim što je radio Tomislav Karamarko.

On je legalizovao ustaška znamenja, radikalizovao političku scenu, tako da je to bilo daleko od normalnosti. Parola Milanovića u kampanji je bila normalna, tako da je to očekivano, i on to dosledno radi. Možemo očekivati da se hrvatsko društvo uvede u jednu atmosferu normalnosti, a samim tim da se počne sa bilateralnim vezama dve zemlje koje su na najhladnijoj tački od devedesetih godina“, kazao je Popov.

On je ocenio da će postepeno nakon ovakvih poteza dolaziti do poboljšanja odnosa između Srbije i Hrvatske, kao i da je sada „lopta u našem dvorištu„.

Naveo je da bi do susreta dva predsednika moglo da dođe nakon izbora u našoj zemlji, kao i predstojećeg Samita o Balkanu, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…