1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Popov: Jogurt revolucija je bila uvod u rušenje Jugoslavije i ratove

Popov: Jogurt revolucija je bila uvod u rušenje Jugoslavije i ratove

Aleksandar Popov

Novi Sad, 6. oktobar 2018. – Predstavnik koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina Aleksandar Popov izjavio je danas, povodom 30. godišnjice od "jogurt revolucije" kojom je režim Slobodana Miloševića ukinuo autonomiju Vojvodine, da je rušenje autonomije te pokrajine bilo "uvod u rušenje Jugoslavije i ratove".

Popov je za agenciju Beta ocenio da je posledica ukidanja autonomije da je Vojvodina "potpuno materijalno i moralno uništena".

"Peti i šesti oktobar 1988. godine, takozvanu antibirokratsku ili jogurt revoluciju, kada je Milošević srušio autonomiju Vojvodine protivustavno, na ulici, treba gledati u širem kontekstu, jer je tada zadat ključni udarac Jugoslaviji. Uz parolu 'Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela', započet je raspad zajedničke države", rekao je Popov.

On je ocenio da je Slobodan Milošević potpunim ukidanjem autonomije Vojvodine, a potom i autonomije Kosova, "nastavio da nameće svoju volju i drugim republikama, što je dovelo do raspada Jugoslavije".

Po njegovim rečima, gaženje autonomije Vojvodine ozvaničeno je Ustavom Srbije iz 1990. godine, jer od tada kako je rekao, Vojvodina više nije imala niti jedno funkcionalno ovlašćenje.

"Ni sada nije ništa bolje jer po Ustavu Srbije iz 2006. godine Vojvodina ima samo jedno izvorno ovlašćenje, a to je da odlučuje o sopstvenom znamenju", naveo je Popov.

On je ocenio da je Vojvodina "toliko osiromašila za ovih 30 godina da više ne samo da ne može da pomogne drugima, već ne može da pomogne ni sama sebi".

"Prvoborci jogurt revolucije su najpre opelješili fondove koje je Vojvodina imala, a imala je najbogatije fondove, razvijeno zdravstvo, školstvo, privredu, što je sve otišlo u džepove Miloševića i kamarile ili na finansiranje ratova. Kada pogledate gradove koji su nekada živeli punim životom, to su danas u dobroj meri mrtvi gradovi u kojima ništa od privrede ne radi. Od jogurt revolucije Vojvodina nije ni nalik na sebe, ni kamen na kamenu nije ostao", rekao je Popov.

On je kazao da bi decentralizacija išla u korist cele Srbije, ali je ocenio da je ta mogućnost "ubijena", jer su i aktuelni i prethodni režim izrazito centralistički.

"Ovaj režim je još pritom i bahat i oni pustoše gde god šta mogu", rekao je Popov i ocenio da režim uvek koristi pitanje Kosova kao "alibi" protiv decentralizacije.

"Njima je uvek alibi Kosovo, što je najobičnije podmetanje, jer Vojvodina i Kosovo nisu ista priča ni izbliza. Ovde živi više od 70 odsto Srba, i ukoliko je tačno da u Vojvodini postoji težnja za odvajanjem od Srbije, onda je Srbija u ozbiljnom problemu. A u stvari nema nikakvih naznaka da bilo ko ozbiljan želi da se otcepi od Srbije. To je podmetačina da bi se ugušila želja za autonomijom, a time se zapravo najveća šteta nanosi Srbiji", naveo je Popov.

Dodao je da je Novi Sad bio najbezbednije mesto u Jugoslaviji, a da je danas "zona kriminala" u kojoj se građani ne osećaju bezbedno.

On je ocenio da je u Vojvodini duboko narušena i njena multietničnost, a da se u Novom Sadu na ulici sve ređe može čuti da neko govori mađarski jezik ili ga ljudi govore "u pola glasa, jer su uplašeni zbog napada koji su se povremeno dešavali".

Popov je rekao da za sada u Vojvodini ne postoji šansa da se ozbiljnije politički i društveno artikuliše težnja za suštinskom autonomijom te pokrajine.

"Dokle god imamo ovakvu vlast, ta tema neće biti aktuelna, kao ni bilo koja ozbiljnija tema. S druge strane, kao da je ubijena volja i potrošena ogromna energija građana, a treba imati u vidu i činjenicu da živimo u vremenu koje je puno neizvesnosti, ne samo u regionu, već i u Evropi i u svetu", kazao je Popov.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…