Pomoć UNHCR-a vladi Srbije za izbeglice dostigla milion evra

UNHCR

Pomoć Agencije za izbeglice UN-a vladi Srbije da odgovori na porast broja izbeglica dostigla je jedan million evra.

Od početka juna, izbeglice dobijaju hranu, vodu, sredstva za ličnu higijenu koje obezbeđuje UNHCR a distribuiraju Crveni krst Srbije i drugi partneri. UNHCR je finansirao nabavku svih lekova i medicinskog materijala koji Danski savet za izbeglice distribuira širom Srbije.

UNHCR je takođe pomogao vlastima Srbije, uključujući i Komesarijatu za izbeglice i migracije nabavkom kompjutera, tehničke opreme, nameštaja i drugih potrepština u cilju uspostavljanja i osnaživanja kapaciteta Prihvatnog centra u Presevu. Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je dobilo dodatnu opremu za evidentiranje.

Ukupna vrednost već podeljene pomoći UNHCR-a ovim je sada dostigla jedan million evra. UNHCR trenutno radi na obezbeđenju novih pet miliona evra da bi nastavio da pomaže vladi Srbije u humanom upravljanju izbegličkom situacijom.

Saradnja između vlasti Srbije, UNHCR-a, ostalih agencija UN-a i partnera brza je i efikasna. Kada je nagli talas izbeglica iz Makedonije stigao do Srbije 22-23. avgusta, Agencija je, na zahtev Vlade, momentalno otpremila dodatne količine flaširane vode, konzervirane hrane, visoko energetskih keksa, higijenskih sredstava i lekova.

Mreža vladinih i nevladinih partnera UNHCR-a nastavlja da prati situaciju širom zemlje, brzo odgovarajući na nastale humanitarne potrebe i obezbeđujući zaštitu izbeglicama.

Obzirom da svakog dana pristiže oko 3.000 osoba, UNHCR doprema dodatne zalihe robe da bi dopunio ono što se pribavlja na tržištu Srbije. Imajući u vidu da među izbeglicama ima sve više dece i drugih ugroženih osoba a da se jesen približava, sastav humanitarne pomoći prilagođen je i sada uključuje i hranu i potrepštine za bebe, ćebad i druge stvari potrebne za hladnije vreme.

Kancelarija UNHCR-a otvorena je u Beogradu 1976. Od 1992. Agencija UN za izbeglice pomogla je Srbiji u pružanju podrške i integraciji izbeglih, raseljenih i lica bez državljanstva sa preko 500 miliona eura.

Kontakt:

Melita Sunjic, Senior Spokesperson, Public Information/Communications Unit, UNHCR Serbia Tel 011 3082 158; email: sunic@unhcr.org
Mirjana Milenkovski, Public Information/Communications Unit, UNHCR Serbia Tel 011 3082 103; email: ivanovim@unhcr.org

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…