Položaj žena na tržištu rada i IKT znanja

Prema rezultatima najnovijeg „Istraživanje o ulozi IKT na položaj žena na tržištu rada“ Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, u Srbiji je manje od 20% žena na rukovodećim položajima u IT preduzećima, iako svetska statistika pokazuje da učešće žena na rukovodećim položajima doprinosi pozitivnom finansijskom uspehu IT kompanija.

Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) se razvijajaju veoma brzom dinamikom i u ovom sektoru se time otvaraju nove mogućnosti za dobro plaćeno zapošljavanje te ovi podaci ukazuju na značaj važnosti dalje obuke žena i proširivanju njihovih IKT znanja, promociji IKT-a, kao i njihovom motivisanju da se profesionalno bave IKT-om.

Istraživanje predstavljeno povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT, pokazuje da žene čine samo 15% menadžera i samo 11% strateških eksperata u Srbiji iako su uočljivo zastupljene u kategoriji stručnjaka. Ovaj podatak se može objasniti većim učešćem žena u ukupnom broju diplomiranih studenata na fakultetima i višim školama u Srbiji.

„Da bi bilo jasno kolika je važnost korišćenja IKTa za unapređivanje rodne ravnopravnosti, možda bi najvažnije bilo poći od ekonomskog položaja u kome se nalaze žene. Tu najpre mislim na «platni jaz» između muškaraca i žena nastao usled tzv „feminizacije radne snage“, budući da su žene dominantne u profesijama koje nisu tako dobro plaćene, kao što su zdravstvo, socijalni sektor i prosveta u kojem radi oko 70% žena“, istakla je prof. dr Nevenka Mihajlović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i naglasila: ,,Sa druge strane, istraživanja ukazuju na to da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti u oblasti IKTa ne samo pitanje ljudskih prava već i važno ekonomsko pitanje. Statistika pokazuje da je u Evropi uspostavljanje većeg rodnog balansa direktno doprinelo ekonomskom rastu kao i direktnu pozitivnu vezu između veće zastupljenosti žena na rukovodećim položajima sa finansijskim rezultatima kompanija.

S druge strane, regione Azije i Pacifika, ograničeno zapošljavanje žena direktno košta 42-46 milijardi dolara godišnje. Srbija, koja se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnoj ravnopravnosti nalazi na 42. mestu od 136 država se očigledno nalazi na sredini između ove dve tendencije’’ rekla je prof. dr Nevenka Mihajlović na predstavljanju istraživanja.

Istraživanje je za Upravu za rodnu ravnopravnost, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sprovela grupa stručnjaka okupljnih oko udruženja Jednake mogućnosti i pod rukovodstvom prof. dr Nataše Gospić koja je istakla: „Iz godine u godinu više muškaraca nego žena koristi računare i internet u Srbiji, ali se te razlike vremenom smanjuju, sa tendencijom stabilizacije na nivou od oko 5-7%. Prema poslednjim podacima za 2013. godinu, u Srbiji prvi put dolazi do potpunog izjednačavanja u broju korisnika interneta između muškaraca i žena i to među mlađom populacijom, starosti do 24 godine.“

Sa druge strane u Srbiji, po podacima za 2013. godinu, 40% žena nikada nije koristilo računar. Upotrebi računara daleko su manje sklone žene koje žive u ruralnim sredinama, one koje imaju niže obrazovanje od srednjoškolskog, one koje su lošeg materijalnog položaja i one koje su starije od 55 godina.

,,Revolucija IKT otvorila je širok prostor za podizanje kvaliteta života ljudi. Zbog toga, društvene grupe koje iz različitih razloga ne koriste nove IKT ili imaju nizak nivo informatičke pismenosti su u značajno lošijoj poziciji u odnosu na one koji bolje vladaju ovim tehnologijama. Studija pokazuje da se žene mogu svrstati u ugroženu grupu kada je reč o upotrebi IKT,“ istakao je doc. dr Dalibor Petrović, jedan od autora istraživanja.

Povodom Medjunarodnog dana devojčica u IKT, Centar za promociju nauke, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike orgnizovali su po prvi put radionice ,,Programiranje se lako uči’’ iz serije budućih radionica CPNa „Prvi korak ka uspešnij i ravnopravnoj IKT karijeri“.

,,Radionice su namenjene učenicama 7. i 8. razreda osnovnih škola zainteresovanim za IKT a vodiće ih studentkinje volonteri sa master i završnih godina studija tehničkih fakuteta. Cilj radionica je da se devojčicama približi korišćenje savremenih tehnologija i da se zainteresuju za upisivanje srednjih škola i studiranje fakuteta tehničkih usmerenja, kao i za buduća IT zaposlenja,’’ istakla je Divna Vučković iz Centra za promociju nauke.

Međunarodni dan IKT za devojčice obeležava se na svih 5 kontinenata svakog četvrtog četvrtka u mesecu, sa globalnom idejom da se devojke podtaknu da izaberu buduća zanimanja na osnovu interesa I talenta a ne stereoptipa o muško – ženskim poslovima I da im se predstave prednosti zapošljavanja u IKT sektoru. Inicijativuu za uvođenje ovog dana pokrenula je upravo Republika Srbija pre 5 godina na konferenciji Međunarodne unije telekomunikacija.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike obeležava Međunarodni dan devojaka u IKT u okviru aktivnosti programa za implementaciju Nacionalnog akciong plana za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA).

Istraživanje o ulozi IKT na položaj žena na tržištu rada by DijalogNet


Izvor: Medija centar

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…