Polovina vojnog budžeta Srbije za 2023. godinu biće potrošeno na kupovinu novog oružja

vojnici

Beograd – Nacrtom Zakona o budžetu predviđeno je da Srbija za odbranu u narednoj godini izdvoji više od 1,3 milijardi evra, odnosno oko dva odsto projektovanog bruto društvenog proizvoda (BDP).

To je proporcionalno ekonomskoj snazi zemlje više nego što izdvaja većina evropskih članica NATO, saopšteno je na portalu Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je za odbranu predvidela gotovo 161 milijardu dinara, a u predviđenom budžetu izuzetno visok nivo imaju investicije u novo naoružanje za koje će biti utrošeno 44,9 odsto svih sredstava.

Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o budžetu, Srbija će u odnosu na ekonomsku snagu zemlje imati proporcionalno više novca za odbranu nego većina evropskih članica NATO koje nisu dostigle preporučenih dva odsto BDP. U okruženju su za odbranu 2022. toliko izdvajale Rumunija (1,99 odsto) i Hrvatska (2,03 odsto), a uskoro će i Crna Gora„, piše u tekstu.

Za personalne troškove predviđeno je 39,5 odsto budžeta, za operacije 14,8 a za izgradnju 0,8 odsto novca.

NATO preporučuje svojim članicama da takođe izdvajaju oko dva odsto BDP-a, ali da polovina ide za personalne troškove, 30 odsto za operacije i tek 20 odsto za investcije.

Od novog budžeta Srbija je najviše opredelila za nabavke naoružanja i vojne opreme, za šta je predviđeno 616 miliona evra. Za plate, doprinose, dnevnice i dodatke zaposlenih biće izdvojeno 542 miliona evra, za operativne troškove 203 miliona a za izgradnju ili popravku objekata oko 11 miliona evra.

Prema planiranom srpskom odbrambenom budžetu za iduću godinu udeo investicija u naoružanje i infrastrukturu iznosiće 45,7 odsto i najsličniji je Grčkoj i Mađarskoj„, piše u tekstu.

Vojska Srbije, za razliku od drugih vojski, ima i specifični dodatni trošak stalno angažovanje ljudstva i tehnike u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde se pored naprezanja ljudi, plaćaju stalni troškovi goriva, hrane i komunalnih usluga na nekoliko desetina malih vojnih baza.

Iako je nesporno da VS treba novo naoružanje i oprema, vojna obuka i vežbe ne smeju da trpe. Vojnici, podoficiri i oficiri trebalo bi da budu dobro obučeni kako bi to naoružanje mogli efikasno da koriste. A za obuku je važan novac i zato je potrebna ravnomernija raspodela novca u budžetu ministarstva odbrane„, ocenjuje se u analizi tog portala.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…