1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Polovina sudija i tužilaca smatra da im građani ne veruju

Polovina sudija i tužilaca smatra da im građani ne veruju

Polovina sudija i tužilaca smatra da građani nemaju poverenje u pravosuđe, a 53.4 odsto ocenjuje da pravosuđe nije dovoljno jako da kontroliše izvršnu vlast, rečeno je na okruglom stolu posvećenom „Istraživanju profesionalnog integriteta javnih tužilaca i sudija„.

Polovina anketiranih smatra da je proces pravosudne tranzicije, posebno između 2008. i 2010. obeležen urušavanjem pravosuđa a taj period obeležava i kršenje prava sudija i tužilaca u procesu opšteg (re)izbora, čemu su, doprineli oni sami kao članovi Vrhovnog saveta sudstva i Državnog već tužilaca, rečeno je na skupu.

Istraživanje je pokazalo i da 53 odsto anketiranih sudija i tužilaca smatra da nemaju iste uslove da ostvare svoja prava, a 60,3 odsto njih ima nisko poverenje u izvršnu vlast.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić kazao je da 47 odsto javnih tužilaca nije zadovoljno zakonom o javnom tužilaštvu te da postoji nepoverenje u sistem javnih tužilaštva.

Govoreći o nemoralnim ustupcima, Ilić je rekao da je istraživanje pokazalo i da je 84 odsto sudija i tužilaca pretrpelo neku vrstu nedozvoljenog uticaja, a da su najbrojniji među njima predsednici sudova.

Jedan broj tog uticaja dolazi od strane političke vlasti„, rekao je Ilić.

On je dodao i da je ovo istraživanje veoma važno jer po prvi put pokazuje stavove sudija i tužilaca iznutra.

Govoreći o pravosudnoj tranziciji tokom koje je neophodno uskladiti propise sa EU i svime što piše u poglavlju 23, sociolog Zoran Gavrilović kazao je da je u Srbiji na delu „blokirana“ pravosudna tranzicija, što znači da nije dovoljno izmenjen institucionalno normativni okvir.

Naš cilj je da usvojimo sve ono što piše u poglavlju 23„, rekao je Gavrilović i dodao da će za to biti neophodna i promena Ustava Srbije.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…