Poljska dobija najviše iz kohezionih fondova EU

Članicama Evropske unije iz regiona centralne i istočne Evrope (CIE) biće za period 2014-20. alocirana sredstva iz strukturnih i investicionih fondova u visini 167 milijardi evra, što je približno polovina ukupne sume za EU. Procenjuje se da bi stopa povlačenja tih sredstava od 90% podstakla prosečan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u CIE za 0,3-0,8 procentnih poena godišnje.

Najveći iznos iz kohezionih fondova od svih 28 članica EU dobija Poljska, Mađarska je prva po odnosu ukupne alokacije prema BDP a Slovačka je druga po prosečnoj godišnjoj alokaciji po stanovniku. Kao prioritetne sektore za ulaganja u CIE u periodu 2014-20. analitičari ističu saobraćaj, infrastrukturu, obrazovanje i istraživanja i razvoj. Srbija ne koristi kohezione fondove jer nije članica EU ali su joj na raspolaganju IPA fondovi.

U novoj analizi Erste grupe navodi se da bi pomoć EU regionu CIE (Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka, Rumunija i Hrvatska) u okviru kohezione politike za 2014-20. mogla da dostigne razmere "Maršalovog plana".

Ukupan iznos strukturnih i investicionih fondova za 2014-20. dostiže 351,9 milijardi evra, što je za 1,3% više nego u prethodnom sedmogodišnjem periodu.

"Zemljama CIE alocirano je 167,1 milijarda evra, za 11% više nego u periodu 2007-13", istakao je šef Kancelarije za EU u banci Češka sporitelna, članice Erste grupe, i autor izveštaja Jan Jedlička.

Opširnije o izveštaju Erste grupe možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…