Politka proširenja EU je više nego ikad ranije strateško ulaganje u dugoročni mir, prosperitet, bezbednost, sigurnost

Emanuel Žofre

Beograd – Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je jedinstvo jedino rešenje za sadašnju bezbednosnu krizu, a da je proces proširenja EU više nego ikad geopolitička investicija.

Zemlje regiona (Zapadnog Balkana) treba da iskoriste ovu priliku i da ostvare napredak ka članstvu u EU„, kazao je Žiofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, naglasivši da su reforme ključne u tom procesu.

Žofre je rekao da je poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen regionu ove sedmice jasan pokazatelj posvećenosti i odlučnosti EU da proces proširenja napreduje i da ponudi konkretne odgovore na probleme ljudi.

Ukazavši da je „napad predsednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu napad na demokratske principe i ceo međunarodni poredak zasnovan na pravilima„, Žiofre je rekao da je rat učinio Evropu više ujedinjenom i odlučnijom u odbrani evropskog sistema vrednosti i demokratije.

U ovom kontekstu politka proširenja je više nego ikad ranije strateško ulaganje u dugoročni mir, prosperitet, bezbednost, sigurnost na našem kontinentu„, rekao je Žiofre.

Podsetio je da su od početka rata donete tri važne političke odluke EU: davanje statusa kanidata Ukrajini i Moldaviji, otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i davanje preporuke Evropske komisije da BiH dobije status kandidata za prijem u Uniju.

Žiofre je rekao da je članstvo zajednički cilj EU i Zapadnog Balkana, i da Brisel to pokazuje uključivanjem zemalja regiona u inicijative EU, kao što su Zelena tranzicija ili nova energetska platforma za kupovinu gasa.

S druge strane, države Zapadnog Balkana, dodao je Žiofre, moraju da rade na reformama i da se usklađuju sa praksama i politikama EU.

Žiofre je rekao da se i u samoj EU radi na jačanju otpornosti ekonomija, borbe protiv korucije, većoj nezavisnosti pravosuđa i medija, kao i odbrani od dezinformacija i manipulacija.

Radimo da se zaštitimo od autokratija, stranog mešanja, dezinfomracija. Rusija ne bombarduje samo kuće, ljude, infrastrukturu, nego i um i duh ljudi, uključujući na Zapadnom Balkanu„, kazao je Žiofre.

On je istakao da EU mora da postane otpornija, energetski nezavisna, da ojača stratešku autonomiju i da ostane ključni akter u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, koji podržava solidarnost i multilateralni pristup rešavanju globalnih problema.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…