Politiko: Užasna godina za medije

Napadi islamskih ekstremista, neopravdana hapšenja, maltretiranje, pretnje i stroža pravna ograničenja, uticali su da 2015. bude užasna godina za evropske novinare, navodi portal Politiko (Politico), pozivajući se na ocene medijskih i nevladinih organizacija

One tvrde da je brzo nestala nada da će zaštita nezavisnih medija biti pojačana posle smrtonosnog napada na redakciju pariskog lista Šarli Ebdo, kada su političari iskazali privrženost slobodi govora, kao osnovnom principu liberalne demokratije.

Umesto toga, u 2015. smanjena je mogućnost medija da slobodno i kritički izveštavaju, ne samo u zemljama na periferiji Evropske unije sa sumnjivim stanjem na području ljudskih prava, ukazuje Politiko.

Bila je to grozna godina. Pre pet godina nisam ni slutio da će doći do ovako lošeg razvoja događaja, izjavio je generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo
Gutijereš.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović podseća da su 2015. godinu obeležila ubistva, napadi i pretnje usmereni na predstavnike medija.

Evidentno je da je prošle godine pogoršana situacija vezana za slobodu medija. Napadi i pretnje su sve brojniji i ozbiljniji, upozorila je Mijatović.

Prema podacima Saveta Evrope, u 2015.godini u Evropi je ubijeno 11 novinara, 33 su bili žrtve fizičkih napada, a nekoliko desetina je bilo izloženo pretnjama.

Mijatović smatra da je narušavanje medijskih sloboda bilo najizraženije u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Azerbejdžanu, Turskoj i na Zapadnom Balkanu.

U Turskoj su nezavisni mediji bili žrtve akcija šefa države Redžepa Tajipa Erdogana. U toj zemlji je 14 novinara u zatvoru, naveo je Komitet za zaštitu novinara.

Nevladine organizacije tvrde da je situacija još ozbiljnija u Azerbejdžanu, gde je novinarka Radija Slobodna Evropa Kadija Ismajilova, koja je izveštavala o korupciji u vladi, osuđena na sedam i po godina zatvora na osnovu optužnice za ilegalno poslovanje, utaju poreza i proneveru, dok su drugi novniari dospeli iza rešetaka pošto su optuženi za posedovanje oružja i narkotika.

Uznemiravajućih događaja je bilo i u EU, pošto su stroži propisi i politički pritisak uticali na slabljenje medijskih sloboda.

Novinari u Nemačkoj su bili žrtve fizičkih napada desničarske organizacije Pegida, prilikom demonstracija protiv izbeglica.

U Italiji se pretilo novinarima koji su pisali o organizovanom kriminalu, dok je u Španiji umanjena uloga medija kao kontrolora političkih događaja.

Namera nove konzervativne poljske vlade da sprovede reformu javnog servisa je izazvala zabrinutost u vezi uređivačke nezavisnosti.

Tridesetjednogodišnji urednik poljskog portala Naša Mlava, Lukaš Masijak, ubijen je u julu, posle pretnji i napada. Niko nije uhapšen zbog tog zločina.

Velika Britanija je usvojila zakon kojim se vlastima, u okviru borbe protiv terorizma, daju šira ovlašćenja za prisluškivanje, što će ugroziti novinare i njihove poverljive izvore informacija.

"Definitivno nazadujemo. Jasnije je nego ikada da je u toku širok i višestran progon medija. Sastoji se od prisile, pritiska i nasilja, ali i političkog preuzimanja medijskog prostora", ocenio je Vilijam Horsli iz Asocijacije evropskih novinara.

Medijske organizacije ističu da je u 2015. bilo i pozitivnih događaja, pošto je Evropska komisija obezbedila sredstva za evropski centar za slobodu štampe i medija, koji okuplja nevladine organizacije, naučnike i predstavnike medija, "da bi odgovorili na napade na štampu i medije".

Sloboda medija, pluralizam i zaštita novinara su osnova slobodnog i demokratskog društva, potvrdila je Evropska komisija.

Uprkos tome, predstavnici novinarskih organizacija izražavaju razočaranje zbog stava EU prema slobodi medija, navodeći da su zabrinuti zbog spremnosti Brisela da zanemari negativan odnos turskih vlasti prema medijima, u zamenu za pomoć Ankare u izbegličkoj krizi.

Mogućnost slobodnog i bezbednog izveštavanje je osnova slobodnih i nezavisnih medija, zaključila je Mijatović.

Izvor: Fonet/Akter

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…