Politiko: Disfunkcionalni odnosi u srcu Evropske unije

Sofagate

Brisel – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nisu u dobrim odnosima i komunikacija između njih je skoro nepostojeća, tvrdi uticajni evropski portal Politiko.

Ovo dvoje najviših zvaničnika EU ne putuju zajedno čak i kada su pozvani na isti događaj, izbegavaju jedno drugo, a njihovi saradnici uključeni u organizovanje putovanja rade po striktnim uputstvima kako bi se izbeglo bilo kakvo preklapanje za vreme putovanja.

Nesuglasice su tako jake da dva zvaničnika blokiraju jedan drugome sastanke sa stranim funkcionerima, a njihovi saradnici komuniciraju sa drugom stranom samo kada je to neophodno.

Jedan od centara G20 sastanka na Baliju, biće susret Mišela i kineskog lidera Si Ðinpinga koji bi trebalo da se održi na marginama samita. S obzirom na podele unutar EU o tome kako sarađivati sa Pekingom, to će biti ključni sastanak. Ali fon der Lajen nije pozvana. Razlog? Njeno odbijanje da dozvoli Mišelu da prisustvuje sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem na G7 u Nemačkoj u junu“, piše Politiko.

Evropska komisija je izvršno telo Unije i ona predlaže zakone. Predsednica fon der Lajen je na ovu funkciju došla iz nemačke vlade gde je bila ministarka za odbranu. Njen otac je bio visoki funkcioner Evropske komisije, a njegova ćerka Ursula je rođena u Briselu.

U Savetu EU se sastaju lideri država članica, a njihova misija je da predloge Komisije transformišu u zakone koje zatim treba da prihvate članice i da ih primene kod kuće.

Predsednik Saveta Šarl Mišel je bivši belgijski premijer i sin eks ministra za spoljne poslove Belgije Luja Mišela.

Ove dve funkcije se preklapaju u više oblasti, ali danas skoro i da ne postoje koordinativni sastanci između Fon der Lajen i Mišela, što  otežava rad obe institucije.

Prema rečima zvaničnika, prenosi Politiko, veza je počela mirno. „Bilo je nekih manjih štucanja, ali ništa neočekivano“, rekao je jedan zvaničnik EU.

U prvim mesecima, sekretarijat Saveta je zakazivao nedeljni popodnevni sastanak između Mišela i fon der Lajen svakog ponedeljka.

Da njihov lični odnos nije dobar nije tako strašno, ali kada to počne da se prenosi na njihov rad, onda je to druga priča. Dijalog o političkim pitanjima između lidera i njihovog bliskog osoblja gotovo da ne postoji, navodi Politiko.

To je stalna borba da se obe strane nateraju da razmenjuju informacije„, rekao je jedan zvaničnik Saveta, koji dodaje da su zaposleni u Savetu prinuđeni „da jure za informacijama kao i novinari“.

Sukob je postao javan za vreme posete fon der Lajen i Mišela u Turskoj u aprilu 2021 godine, događaj koji je postao poznat kao „Sofagejt“.

Sve televizije su prenele šokiranu reakciju fon der Lajen kada je shvatila da na oficijalnom susretu za Erdoganom, za nju nije bila predviđena fotelja.

Ali za Mišela jeste i on je, bez kolebanja i bez da ponudi fon der Lajen mesto do Erdogana, seo na fotelju dok je ona sela na kauču preko puta turskog ministra spoljnih poslova.

Scena je zgranula evropsku javnost.

Fon der Lajen je nekoliko dana kasnije, u Evropskom parlamentu, iskoristila priliku da kaže šta misli o ovo incidentu. Rekla je da „povređena“ incidentom koji je odraz seksizma. Nije imenovala Mišela ali je bilo jasno na koga misli.

Kasnije je objavljeno „da je Mišel dodao uvredu otkazavši redovni ručak u ponedeljak sa fon der Lajen zbog sukoba sa posetom afričkog šefa države“, otkriva Politiko i navodi da „zvaničnici Komisije kažu da se njih dvoje sastaju „skoro“ svake nedelje na raznim forumima, iako je zakazani razgovor jedan na jedan napušten“.

Skoro godinu dana kasnije, ponovo je došlo do sličnog incidenta. U februaru 2022 godine, evropski video servis je prenosio ulazak afričkih lidera na samit u Briselu.

Tokom rukovanja sa afričkim zvaničnicima, ministar spoljnih poslova Ugande prošao pored fon der Lajen i pozdravio se sa Mišelom, a zatim i za Emanuelom Makronon. Francuski predsednik je diskretno sugerirao afričkom političaru da bi bilo dobro da se pozradi sa predsednicom Komisije, a Mišel je ostao bez posebne reakcije.

Oni kojima nije poznata netrpeljivost između ova dva visoka zvaničnika, bili su iznenađeni oštrim tonom Mišela kada je nedavno javno, preko medija, optužio Komisiju što nije predložila ograničenje cene prirodnog gasa, nakon što su nacionalni lideri pozvali na to na svom oktobarskom samitu.

U Briselu se po kuloarima vode privatne diskusije ko je više kriv za ovu situaciju.

Po pisanju Politika, Bajdenova administracija ima bliske odnose sa timom fon der Lajen, osobito oko sankcija protiv Rusije, dok se Mišelbori da se probije“.

Zvaničnici se uglavnom slažu da su oba lidera kriva. Mišel za njegovo loše rukovanje incidentima poput „Sofagate“ i fon der Lajen zbog njene sklonosti da drži blisku kontrolu na račun saradnje.

Međuinstitucionalni odnos nikada nije bio na tako niskom nivou. Neki zvaničnici Unije su čak izjavili da je hitno potrebna „odrasla osoba“ u institucijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…