Policijske snage u EU koristiće oružje protiv dronova australijske proizvodnje

anti dron

Sindej, 26. maj 2020. – Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Prema okvirnom sporazumu kompanije DronŠild i EU, DronGan taktikal će biti „uveden u razne policijske jedinice širom EU„, saopštila je australijska kompanija.

Direktor komanije Oleg Vornik izvestio je EURACTIV da je sporazum sklopljen sa belgijskim policijom koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.

U DronŠildu kažu da sporazumom nije precizirana minimalna količina pušaka koja će biti kupljena.

Kompanija se nada da će taj posao voditi novim ugovorima sa policijskim snagama EU u budućnosti i za druge proizvode, uključujući njihov prenosivi uredjaj za otkrivanje dronova RfPatrol.

DronGan taktikal, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije.

Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji „skrembluju“ i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.

Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti.

Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji.

Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbednosti i integracije vazdušnog prostora„, navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova.

Taj sistem će im pomoći da „planiraju i izvode letove bezbedno jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…