Polić: U Srbiji, pored epidemije korona virusa, postoji i epidemija dezinformisanja

Jovana Polić

Beograd, 01. decembar 2020. – Za sve učestalije napade na novinare odgovorni su najpre vlast, a potom i takozvani novinari, izjavila je FoNetu novinarka Jovana Polić.

Polić, u serijalu razgovora Presstup o stanju na medijskoj sceni Srbije, smatra da poslušnici vlasti targetiraju novinare i stvaraju klimu u kojoj bi vladalac trebalo da bude bog, a slobodnomisleći novinari zapravo slobodne i legitimne mete.

Ona je podsetila da se i sama, „kao kriminalac„, našla na naslovnim stranama nekih tabloida.

Kako je objasnila, do toga je došlo jer je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavioistinite informacije“ da je njena producentska firma tokom predizborne kampanje na televizijama N1 i Nova S emitovala spotove koji su pozivali na bojkot.

Polić je ukazala da su to zlopupotrebili tabloidi koji su spotove povezali sa Strankom slobode i pravde (SSP), „a samim tim sa nekom prevarom i obmanom„.

Citirala je kolegu iz CINS Vladimira Kostića, koji je rekao da je takvim ponašanjem tabloida CINSprobio medijsku blokadu time što ga je preneo Informer„.

Ona je upozorila da je „užasno opasno kada se nađete“ na naslovnoj strani Informera ili bilo kakvog medija „te vrste„.

Ističući da je, „ne samo da je dozvoljeno, nego i vrlo poželjno“ da neki profesori, lekari i umetnici učestvuju u društveno-političkom životu i budu društveno odgovorni, Polić je rekla da ne razume zašto je to „zabranjeno“ za medije.

Upitala je zašto „ne može da bude društveno odgovorna“ da građanima Srbije ukaže na to da ne moraju da učestvuju „u ludilu ovog autokratskog režima„, u zemlji u kojoj nema slobodnih izbora, ni slobode medija.

Polić je medijsku scena u Srbiji ocenila kao „razvaljenu, nepostojeću“ i predočila da među nekoliko hiljada registrovanih novinara i nekoliko stotina registrovanih medija „ima možda stotinu novinara koji se trude da profesionalno rade svoj posao„.

Upravo su ti novinari, kako je upozorila, neretko onemogućeni da rade svoj posao na pravi način „zato što vlast od njih pokušava da napravi političke protivnike„.

Kada novinari koji „nisu na liniji vlasti“ na konferenciji za medije postave pitanje, „samim tim postaju politički protivnici i opozicija„, ocenila je Polić.

Prema njenom tumačenju, pored epidemije korona virusa u Srbiji postoji i „epidemija dezinformisanja„, za koju su redom odgovorni „vlast, Krizni štab, pa onda, ništa manje, i mediji„.

Kao „zlikovci“ budu označeni oni mediji koji se „usude“ da izveštavaju istinito  i pravovremeno, precizirala je Polić i konstatovala da mejnstrim mediji izveštavaju „tako da smo pobedili ne samo kovid-19, nego smo pobedili otprilike ceo svet„.

Ona je ocenila da su „za sve ono gde Aleksandar Vučić nije pobedio ceo svet, pa i kovid-19, krivi najpre opozicija, onda, kako ih on naziva, ‘takozvana elita’ i na kraju, naravno – novinari„,.

Upitana o odnosu javnosti prema radu medija i novinara, Polić je odgovorila da „nije baš retko“ da je „stid“ da kaže da je novinarka,  napominjući da je „poražavajuće ko se sve u ovoj zemlji zove novinarima“.

Polić je naglasila da nije član nijednog medijskog udruženja, jer se pre nekoliko dana iščlanila, „odnosno istupila iz članstva“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Kako je obrazložila, to dovoljno govori o tome šta misli o radu novinarskih udruženja, mada ne smatra da ta udruženja nisu potrebna, iako „ne rade svoj posao„.

Solidarnosti nema u društvu, pa je tako nema ni među novinarima, rekla je Polić, koja ne može da se solidariše sa „takozvanim novinarima„, odnosno sa „onima koji sebe nazivaju novinarima„, jer to „nisu njene kolege“.

Kao građanka i novinarka učiniću sve u mojoj moći da se neke stvari promene, pa da i u ovoj zemlji bude pristojnije živeti, čime će biti više solidarnosti u društvu, a time i u medijima„, zaključila je Polić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…