Polaznici ProgWeb političke akademije posetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

ProgWeb Srebrenica

Sarajevo/Srebrenica, 14. jul 2019. – U nedelji kada se obeležavaju 24 godine od genocida u Srebrenici 22 mladih učesnika i učesnica političke akademije „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)” iz svih zemalja Zapadnog Balkana posetili su Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Prvi modul Političke akademije za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana je održan u Sarajevu od 8. do 14. jula.

Ova poseta je organizovana u subotu 13. jula 2019. godine, u sklopu stalnih nastojanja Fondacije Boris Divković da u svoje političke programe uvek uvrsti i teme suočavanja sa prošlošću, kulture sećanja, kao i prevazilaženje etničkih distanci i predrasuda.

Po dolasku u Potočare, mlade učesnike i učesnice političke akademije dočekala je Mevlida Mehanović, predsednica Udruženja povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice.

 „Uobičajeno je da Srebrenica posle obeležavanja 11. jula ostaje pusta, a najčešće sve do sledeće godine”, rekla je Mehanović i dodala da poseta mladih političara iz više zemalja Zapadnog Balkana, a u organizaciji Fondacije Boris Divković, povratnicima daje nadu da neće ostati sami, zaboravljeni i prepušteni sudbini.

Ona ističe da ovakve posete daju nadu da će snaga mladih učiniti život lepšim i sigurnijim za buduće generacije na ovim prostorima.

Pored interesovanja za istoriju stradanja nedužnih civila u genocidu 1995. u zaštićenoj zoni Srebrenica, mladi političari su se interesovali za život povratnika, suživot, demografsku sliku mladih te ekonomske i druge mogucnosti na ovom prostoru„, izjavila je predsednica Udruženja povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice.

Kao organizatori brojnih edukativnih programa za mlade političare/ke u regiji Zapadnog Balkana, veoma smo ponosni na činjenicu da nova Akademija okuplja progresivne struje i mlade iz regije, koji su učesnici jednogodišnjeg programa, ali deo jedne puno šire mreže koju kreiramo kroz program”, istakla je Anela Lemeš, izvršna direktorka Fondacije Boris Divković.

Lemeš je naglasila da zemlje učesnice programa po mnogo čemu dele slične karakteristike u istorijskom, ali i trenutnom ekonomskom ili političkom pogledu, čime delime i potrebu za jačom saradnjom kako bi brže i delotvornije stigli do zajedničkog cilja – EU, pa je, s tim u vezi,  je zajednička saradnja regiona ključna u tim nastojanjima.

Nakon uvodnih obraćanja, učesnici_e su pogledali tridesetominutni dokumentarni film o Srebrenici u ratu i zločinu koji su snage Vojske Republike Srpske počinile na ovom prostoru u julu 1995. godine.

Podsećamo, Fondacija Boris Divković (Sarajevo) u saradnji sa švedskim fondacijama Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) organizuju zajedničku političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“ za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana.

Cilj Akademije je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan.

Akademiju je finansijski podržala Međunarodna švedska razvojna agencija (SIDA).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…