1. Početna
  2. Kultura
  3. Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanja i procesuiranje

Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanja i procesuiranje

žrtva nasilja u porodici

Beograd, 02. septembar 2021. – Pokušaj femicida i femicid učinioci najčešće vrše prema svojim sadašnjim i bivšim suprugama, vanbračnim i emotivnim partnerkama.

  Skoro polovina učinilaca femicida bila su u bračnom/vanbračnom/partnerskom odnosu sa žrtvom. Visok je procenat femicida izvršen prema članovima porodice, posebno prema majkama (24,1%).

Većina femicida i pokušaja femicida izvršena je u kući/stanu/dvorištu gde žena živi. To potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja o nasilju prema ženama. Za žene je najmanje bezbedno i najmanje sigurno mesto njihov dom. Samo 28,7% slučajeva femicida učinjeno je na otvorenim i javnim prostorima.

To su rezultati istraživanja Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanje i procesuiranje koje je objavilo udruženje Femplatz. Autorke su dr Slobodanka Konstantinović Vilić i dr Nevena Petrušić.

Autorke su dr Slobodanka Konstantinović Vilić i dr Nevena Petrušić.

Ciljevi istraživanja bili su otkrivanje fenomenologije i etiologije femicida i pokušaja femicida, sagledavanje odgovora pravosuđa na pokušaje femicida i femicid, otkrivanje razlika u prevenciji femicida pre i posle stupanja na snagu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Analizirano je 96 predmeta procesuiranih slučajeva femicida (2015-2019) i 30 predmeta procesuiranih pokušaja femicida (2015-2019).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…