1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Pokret slobodnih građana zahteva obavezujući dokument o izbornim uslovima

Pokret slobodnih građana zahteva obavezujući dokument o izbornim uslovima

Pokret slobodnih građana

Beograd, 9. septembar 2019. – Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da neće učestvovati u razgovorima u okviru dijaloga vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

PSG navodi da neće biti akter i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešča međunarodne zajednice, ukoliko se ne donese obavezujući dokument o izbornim uslovima, navodeći dva zahteva.

Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na Radio televiziji Srbije i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad Regulatornog tela za elektronske medije(REM) i Republičke izborne komisije (RIK) i sređivanje biračkog spiska.

Kao drugi zahtev je navedeno da se na sledeći sastanak pozovu i „svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovođenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka“.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu usvojeni PSG neče učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice“, navedeno je u saopštenju.

PSG je istakao da je u toku dosadašnjih rundi dijaloga još jednom potvrđeno uverenje tog pokreta da su „izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, s tim što je ta dijagnoza sada dobila i stručnu verifikaciju zahvaljujući radu i nalazima eksperata koji su dali nesebičan doprinos u pokušaju prevazilaženja krize“.

Takođe, PSG je zahvalio i organizatorima, Fondu za otvoreno društvo i Fakultetu političkih nauka, koji su, kako je istanuto, „u dobroj veri i nepristrasno dali sve od sebe da ovaj dijalog ima pozitivne efekte“.

Međutim, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa – gde opozicija i ne učestvuje na izborima – a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje građana, zloupotrebe javnih resursa sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera koja društvo neće dovesti na ivicu građanskog rata, a izborne uslove približiti standardima propisanim dokumentima Evropske Unije i njenih institucija, Ustavom i zakonima Republike Srbije“, naglasio je PSG.

PSG je naveo kako smatra da su četiri runde, i ova današnja peta, sasvim dovoljne za analizu, razgovore i razmatranja i da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…