Pokrenuta Twitter kampanja “Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi“

15. novembar 2016 (Fairpress.eu) – Svaki tweet je važan, uključi se u Twitter Započela Twitter kampanju ''Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi''

  Znaš li ko je skuvao informaciju koju konzumiraš ujutro uz kafu? Koji su joj sastojci, začini i pakovanje? Ko je vlasnik omiljene novine ili portala kojim započinješ dan? Radija kojeg slušaš na putu na posao? Televizije čiji središnji dnevnik smatraš najrelevantnijim? Čime se taj vlasnik još bavi, osim medijima? Zastupa li njegov medij javni interes ili poslovne interese svog vlasnika? Odakle je potekao novac kojim je medij kupljen ili stvoren?

  Ko je stvarni gazda medija koji konzumiraš? Postoji li medijska koncentracija u tvojoj zemlji? Ko, zašto i na koje načine prikriva vlasništvo nad medijima? Ko u stvari kreira informaciju i sliku koju javnost ima o događajima, ljudima, pojavama? Zbog čega mediji napadaju neke javne osobe, a druge štite ili o njima ćute? Koje su teme i sugovornici zabranjeni u tvom omiljenom mediju?

  Fokus kampanje „Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi“ jeste insistiranje na transparentnosti vlasništva nad medijima, te posledicama uskraćivanja ovih informacija javnosti. Stoga pozivamo tweeter-aše da svojim kreativnim tweet-ovima doprinesu osveštavanju ovog problema!

  Mediji kreiraju našu i vašu stvarnost. No kreatori te stvarnosti, odnosno stvarni posredni vlasnici medija, nisu poznati. To ograničava našu sposobnost da spoznamo, razumemo i prosudimo događaje oko sebe. Utiče na racionalnost naših odluka i određuje smer u kojem se kreću naša društva. Pravo javnosti je da zna pozadinu informacije. Da dobije odgovore na pitanja ko, kako i zbog čega utiče na formiranje našeg suda? Pravo javnosti je da zna sve o onima koji poseduju društvenu moć i mogu uticati na njihove živote.

  I zato, zajedno se borimo da informacije o stvarnom medijskom vlasništvu i uticaju na medije postanu dostupne javnosti. Da se zna. Da i ti znaš. Da se medijski prostor očisti i raščisti. I zato, svaki tweet je važan!

  Stvar je vrlo jednostavna: ti napišeš tweet u kojem se na sebi jedinstven i kreativan način osvrneš na problematiku netransparentnog vlasništva nad medijima, uz tweet obavezno zakačiš i hashtagove #Fairpress.eu, #BeneficialOwnership, plus hashtag zemlje iz koje dolaziš (npr. #Srbija), pogodiš tweet-om u srž problema, ostvariš najviše like-ova i retweet-ova na Twitteru i osvajaš nagradu! Like-ovi i retweet-ovi vrednovaće se po principu: svaki like nosi jedan bod, svaki retweet dva! Broj tweetova koje možeš napisati je neograničen, možeš ih pisati i na engleskom i na svom maternjem jeziku, jedna osoba može dobiti samo jednu nagradu.

  Ukupno će biti podeljeno 18 nagrada: u svakoj od šest zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Rumunija) biće podeljeno po tri nagrade:

  • Nagrada za prvo mesto od 300 evra,
  • Nagrada za drugo mesto 200 evra,
  • Nagrada za treće mesto od 100 evra.

  Najbolji tweet-ovi biće objavljeni i u svim ostalim audio-vizualnim materijalima kampanje u svim zemljama koje pokrivamo.

  Kampanja traje do 10.12.2016. godine. Svi tweetovi objavljeni nakon ovog datuma neće ulaziti u izbor za najbolji tweet.

  Najčitanije
  Obrazovanje

  CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

  _______
  Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
  Društvo

  Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

  _______
  Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
  Evropa

  Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

  _______
  Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

  Preporučujemo…