Pokrenuta internet platforma Publika

Zaječarska inicijativa pokrenula je danas internet platformu publika.rs pomoću koje će građani moći elektronskim putem da šalju žalbe Regulatornom telu za elektronske medije (REM) na programe emitera koje smatraju neprimerenim.

Svako ko smatra da je neki medijski sadržaj pun nasilja, vulgarnosti, može da preko ovog portala pošalje svoju prijavu Regulatornom telu za elektronske medije i da dobije odgovor, izjavila je Maja Divac iz produkcijske kuće Mreža.

Često čujemo od komercijalnih medija da nizak standard njihov programa zadovoljava želje publike koja želi da gleda programe pune prostakluka i vulgarnosti i zato mislim da je važno da građani iskoriste priliku i da im pokažu da to nije tako, istakla je Divac.

Divac je navela da bi bilo dobro da mediji objasne građanima da oni sami korišćenjem internet platforme publika.rs za slanje žalbi Regulatornom telu za elektronske medije mogu da pomognu u podizanju kvaliteta medijskog sadržaja u Srbiji.

Ovo jeste i neka vrsta pritiska na nadležno regulatorno telo za elektronske medije da malo dinamičnije, transparentnije, odgovornije obavljaju taj deo svoje nadležnosti, smatra Divac i ocenila da platforma publika.rs predstavlja posredno i pritisak na medije kako bi oni podigli standarde i kvalitet programa.

Divac je istakla da je jako važno da se građani uključe u taj proces kontrole medija, što je veoma važno, a što u Srbiji, prema njenim rečima, gotovo da ne postoji.

Predsednica udruženja Roditelj Dragana Soćanin najavila je veliku podršku Zaječarskoj inicijativi u popularisanju platforme publika.rs.

Mi ćemo proslediti link i objašnjenje svim roditeljima sa naših medijskih lista i obavestiti ih da postoji mogućnost da na jednostavan način podnesu prijavu, navela je Soćanin.

Ona je navela da je udruženje Roditelj u nekoliko navrata potpisalo prijave koje su upućene Regualtornom telu za elektronske medije zbog neprimerenih sadržaja na televizijama, ali je dodala da nije bilo odgovora.
Poslednji put, Prijatelji dece Srbije su podneli žalbu REM za emisiju DNK, ali nisu dobili nikakav odgovor, rekla je Soćanin navodeći primer neuspelih prijava koje je potpisalo i udruženje Roditelj.

Danko Nikolić iz Zaječarske inicijative je rekao da će građani pre slanja prijave morati da se registruju, ali da njihove podatke neće dobiti niko drugi osim Regulatornog tela za elektronske medije.

Izvor: FONET/Medija centar

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…