Pokrenuta interaktivna mapa mapa napada i pritisaka na OCD, neformalne grupe i pojedince u Srbiji

Solidarno za prava svih

Beograd, 06. novembar 2020. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštio je da sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku i UG Narodni parlament pokreće platformu “Solidarno za prava svih”.

Platforma će beležiti sve fizičke napade na lica i imovinu, pretnje i napade putem sredstava elektronske komunikacije.

Beležiće se i pravne radnje koje se mogu smatrati pritiskom, kao što su pokretanje postupka pred sudom ili učestali inspekcijski nadzor.

U saopštenju se navodi da će se beležiti napadi od 1. januara 2020. godine, a cilj platforme je podizanje svesti javnosti o kršenjima prava aktivista i aktivistkinja.

To će naknadno obezbediti bazu podataka za nacionalne i međunarodne izveštaje, a i poslužiće i za podsticanje na akcije zagovaranja promene zakonodavstva i javnih politika, zasnovano na prikupljenim dokazima.

Podaci o napadima i pritiscima biće dostupni široj javnosti na jednostavan i pregledan način, uz sve dostupne informacije.

Pravni tim podatke u bazu unosi na osnovu javno dostupni hinformacija, kao i priloga koje šalju organizacije i pojedinci koji su žrtve napada i pritisaka.

YUCOM je od početka godine zabeležio čak 87 napada i pritisaka na organizacije i pojedince koji staju u zaštitu ljudskih prava u Srbiji.

Tokom prethodnih 11 meseci, između ostalih, zabeležili su i fizičke napade, hapšenja, zastrašivanja, provale i pokretanje sudskih postupaka. Većina ́ pritisaka i napada je izvršena u pro-vladinim medijima i putem društvenih mreža.

Kako se navodi u saopštenju, nakon 15. marta ove godine i izbijanja pandemije Kovida-19 zabeležen je značajan porast broja napada i pritisaka od čak 340 odsto na mesečnom nivou.

Najznačajniji napad izvršila je Uprava za pranje novca Ministarstva finansija Srbije 28. jula ove godine, kada je u medije procurila lista od 37 nevladinih organizacija i 20 pojedinaca u vezi sa istragom koja se protiv njih vodi zbog pranja novca i finansiranja terorizma, navodi u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…