Pokrenuta inicijativa za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu

Kragujevac: Skupština Grada

Kragujevac, 29. decembar 2018. – Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“ uputilo je kragujevačkom Gradskom veću inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja.

Potpisnici inicijative zahtevaju od gradske vlasti da se u najskorije vreme raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Od Gradskog veća se očekuje da medijima, produkcijama, udruženjima građana i drugim pravnim licima registrovanim za proizvodnju medijskog sadržaja, pruži priliku da svojim projektima konkurišu za javni novac, a građanima Kragujevca omogući pravo na medijski pluralizam.

U tekstu se podseća na zakonsku obavezu lokalne samouprave da podstiče raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija.

Inicijativom se traži ravnopravan tretman svih medija i od izvršne vlasti zahteva da im omogući da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima, ne deleći ih na podobne i nepodobne i ne uskraćujući im odgovore na postavljena pitanja.

Istovremeno se ukazuje da su građani Kragujevca, u istraživanju koje je tokom novembra spoveo Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika„, kao najvažnije teme o kojima bi mediji trebalo da informišu naveli komunalne usluge, transparentnost rada gradske uprave, ekologiju, zdravstvo i socijalna pitanja.

Na listi interesovanja su i nezaposlenost, mladi i kultura, pa se od gradske uprave očekuje da prilikom raspisivanja Konkursa za sufinansiranje u 2019. godini, uvažavajući stavove građana, definiše prioritetne konkursne teme.

Inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Kragujevcu svojim potpisima podržali su brojni ugledni novinari i građani, nezavisni mediji, nevladine organizacije, novinarska udruženja i udruženja građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…