Pokrenut projekat „Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana“

zelena staza

Beograd, 25. maj 2022. – U Mostaru je započet projekat Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana, koji zajednički kofinansiraju Evropska Unija i Fond za Zapadni Balkan (WBF).

Nosilac projekta je udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko biciklističko udruženje MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Osnovna ideja Fonda je da se kroz finansiranje projekata iz različitih oblasti  pomogne društvima regiona da usvajaju novi, evropski sistem vrednosti, da im se pomogne  na njihovom putu daljeg prihvatanja evropskih standarda i modela kao i se unapredi povezivanje građana iz šest balkanskih zemalja.

Na četvrtom konkursu za dodelu sredstava Fonda za Zapadni Balkan, navedene NVO dobile su sredstva za izradu projekta kojim se napuštene železničke pruge pretvaraju u tzv. “zelene staze”, namenjene biciklistima i pešacima.

Zelene staze (vias verde, greenways) su rute namenjene nemotorizovanim kretanjima: pešaci, biciklisti, osobe sa ograničenom pokretljivošću, jahači, skijaši, roleri,… Ove rute koriste linearnu infrastrukturu, kao što su napuštene železničke pruge i putevi uz kanale, šumske staze, kao i delove puteva sa ograničenjem za kretanje motornih vozila.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definisanje deonica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se očuvaju prirodne i istorijske vrednosti krajolika, a posebno, da se očuvaju i stave u (novu, izmenjenu) funkciju napuštene železničke stanice i železnička infrastruktura, kao vredni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasleđa.

Projektom je prediviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne deonice u svakoj državi, organizovanje promotivne ture duž odabranih deonica – tzv. Festival biciklizma, kao i 3 savetovanja/radionice sa učešćem predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, predstavnika ciklo-industrije, turizma i ugostiteljstva, turoperatera, hotelijerstva, itd.

Projekat se radi uz podršku European Greenways Association (EGWA) krovnu evropsku asocijaciju sa nacionalnim udruženjima iz više od 30 zemalja.

Nakon inicijalnog sastanka i razgovora sa predstavnicima opština u regionu, odlučeno je da se preliminarno razrađuju deonice napuštenih pruga od Trebinja ka Humu i Bileći, od Nikšića ka Bileći i od Priboja, preko novog graničnog prelaza na reci Uvac, do Rudog, prenosi Yugo Cycling Campaign.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…