1. Početna
  2. Društvo
  3. Pokrenut postupak zaštita prirode planine Jelice

Pokrenut postupak zaštita prirode planine Jelice

Foto: ucentar.rs

Čačak – Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je pokrenulo postupak zaštite planine Jelice kao predela izuzetnih odlika.

U informaciji na sajtu Ministarstva navodi se da će „Planina Jelica“ biti zaštićena kao prirodno područje druge kategorije.

Područje za zaštitu je u zapadnoj Srbiji, južno od Čačka i severnoistočno od Guče, a pripada teritorijama gradova Čačak i Kraljevo i opštine Lučani.

Planina Jelica je prirodna granica između Dragačeva i Čačanske kotline – u severozapadnom delu prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.

Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa„, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ukupna površina za zaštitu je 6.196 hektara, od čega je gotovo 44 posto u državnom, te skoro 45 posto u privatnom vlasništvu.

Postupak zaštite pokrenut je na osnovu Studije zaštite koju je sačinio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…