Pokrenut portal eNauka namenjen istraživačima

Foto: enauka.gov.rs

Beograd – Portal eNauka namenjen istraživačima i razmeni naučnih informacija počeo je sa radom, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Cilj javno dostupnog portala eNauka jeste praćenje naučnog učinka istraživača i institucija u Republici Srbiji.

Kako se navodi, Univerzitet u Kragujevcu, koji obuhvata 12 fakulteta i Institut za informacione tehnologije, sa svojih 1.330 istraživača, dobiće prvi priliku da bude deo implementacionog procesa informacionog sistema eNauka.

Namenjen je objedinjenom prikazivanju naučne produkcije, oblasti rada istraživača, njihovih postignuća kao i postignuća naučno-istraživačkih organizacija.

Iz ministarstva ističu da će istraživači, korišćenjem ličnog ORCID broja, moći da provere svoje autorske profile, utvrde tačnost podataka i sagledaju da li postoje publikacije koje nisu povezane sa njihovim profilima.

Otvaranje portala eNauka u punom kapacitetu, za sve aktivne istraživače u Republici Srbiji, očekuje se tokom predstojećeg leta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…