Pokrenut jedinstveni portal za domaćinstva koja sama proizvode struju

Foto: prozjumer.rs

Beograd – Centar za unapređenje životne sredine pokrenuo je portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), a čiji broj u Srbiji beleži konstantan rast.

U 2023. godini broj domaćinstava prozjumera se skoro utrostručio, skočivši sa 602 domaćinstva u 2022. na 1.846 domaćinstava i uz sve beleži konstantan rast„, navodi se u saopštenju Centra.

Kako navode, konstatnom rastu doprinelo je unapređenje načina obračuna, povećanje cene struje kao i subvencije države za izgradnju solarnih elektrana.

Portal prozjumer.rs namenjen je svim zainteresovanima da postanu kupci-proizvođači i izgrade solarnu elektranu na krovu porodične kuće, kao i svima koji žele da saznaju više o mogućnostima upotrebe solarne energije za sopstvenu potrošnju u domaćinstvu.

Navode da su su smatrali, imajući u vidu da se institut kupac-proizvođač aktivno primenjuje manje od dve godine, da je neophodno da se proizvodnja obnovljive energije u domaćinstvima približi građanima.

Direktorka Centra Ivana Jovčić rekla je da se na portalu mogu pronaći tačne i relevantne informacije koje vode kroz sve tehničke, proceduralne i finansijske aspekte, koje će pomoći građanima da izbegnu nepotrebne greške i troškove za koje smo saznali u razgovoru sa prozjumerima u Srbiji.

Takođe, kako je navela, na portalu se mogu pronaći tekstovi i ilustracije koje približavaju koncept proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, princip neto-merenja, način rada i potrebna oprema za solarne elektrane, pregled aktuelnih subvencija za izgradnju, planiranje i određivanje veličine elektrane, procedura izgradnje i priključenja, potrebna prateća dokumentacija, kao i brojne druge informacije važne za uspešno i isplativo korišćenje energije Sunca u domaćinstvu.

Vladan Šćekić iz Centra ocenio je da je pojava prozjumera na energetskom nebu Srbije unela novu dozu dinamike i hrabrosti na tržište električne energije.

Učešće građana sve više će menjati sliku našeg elektroenergetskog sistema koji će vremenom manje zavisiti od uglja i uvoza električne energije, održiviji i otporniji, i doprineće da bude demokratičniji i više decentralizovan„, rekao je on.

Prema njegovim rečima, brojni primeri pokazuju da u državama gde je koncept prozjumera uveden pravedno i uz poštovanje standardnih principa načina proizvodnje električne energije, građani vrlo rado uzimaju učešće i grade solarne elektrane na krovovima kuća.

Za poslednjih godinu i po dana su se izvesni aspekti obračuna struje za prozjumere promenili na bolje, ali postoji još dosta prostora da se učešće građana olakša i učini još povoljnijim i privlačnijim„, rekao je on.

Iz Centra podsećaju da je do sada više od 90 gradova i opština otvorilo konkurse za građane za subvencije za energetsku sanaciju porodičnih kuća. U okviru poziva građani mogu da konkurišu za više mera. Subvencije za pojedinačne mere iznose do 50 odsto, dok je za više mera taj procenat viši i ide do 65 odsto. Lokalne samouprave finansiraju solarne elektrane snage do šest KW, odnosno do maksimalno 420.000 dinara.

Ušteda i proizvodnja energije su, kako ocenjuju iz Centra, investicija koja se isplati u roku od 10 godina.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…