Pojedine države zatražile ukidanje svih sankcija u cilju efikasne borbe protiv pandemije

Korona virus

Njujork 06. oktobar 2020. – Dvadesetšest zemalja među kojima su Kina, Rusija, Severna Koreja, Belorusija i Iran pozvalo je da im se smesta ukinu sankcije SAD i drugih zapadnih zemalja da bi mogle efikasno da se bore protiv pandemije korona virusa.

Obraćajući se u ime 26 zemalja u Odboru za ljudska prava Generalne skupštine UN, kineski ambasador Džang Džun rekao je da „jednostrane kaznene mere“ krše Povelju UN, pravila multilateralizma i ljudska prava time što „otežavaju da se osigura dobrobit stanovništva u pogođenim zemljama i podrivaju pravo na zdravlje“.

„Globalna solidarnost i međunarodna saradnja najmoćnije su oružje u borbi i savladavanju Kovida-19“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom 5. oktobra uveče.

„Koristimo ovu priliku da pozovemo na potpuno i momentalno ukidanje jednostranih prinudnih mera, da bi se osigurao pun, efikasan i snažan odgovor na Kovid-19 za sve članice  međunarodne zajednice“, piše u saopštenju država koje su suočene sa sankcijama SAD, Evropske unije i drugih zapadnih zemalja, a tu su, između ostalih, Kuba, Severna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela.

U saopštenju se navodi da su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šefica UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvali da se ukinu sankcije koje podrivaju kapacitet neke zemlje da odgovori na pandemiju.

SAD i njihovi evropski saveznici kažu da se uvedene sankcije ne odnose na humanitarni sektor, i da su izuzeci uvek mogući posebno u okviru borbe protiv pandemije, prenosi Euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…