Poglavlje 27 izgleda bez merila

evropske integracije

Beograd, 15. decembar 2016. – Srbija očekuje potvrdu Brisela da može da otvori poglavlje 27 o životnoj sredini bez dodatnih uslova odnosno merila i poziv da dostavi pregovaračku poziciju, izjavila je 15. decembra državna sekretarka u Minsitarstvu životne sredine i poljoprivrede Stana Božović.

Ovo ne znači da će pregovori u ovom poglavlju biti laki – potrebno je doneti 700 propisa i uložiti 10 milijardi evra da bi se Srbija uskladila sa standardima EU, a planirane aktivnosti protegnuće se na dve i po decenije, preneo je Euractiv.

"Trenutno čekamo skrining izveštaj. U prethodnih 15 dana u razgovorima sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Direktorata za životnu sredinu i Direktorata za klimatske promene čuli smo da će Srbija poglavlje 27 otvoriti bez ikakvih kočnica, odnosno bez merila", navela je Božović na predstavljanju projekta za pomoć Srbiji u prilagođavanju evropskim ekološkim standardima. 

Poglavlje 27 je poglavlje u kojem će biti potrebno najviše vremena i novca Srbiji da se prilagodi sa standardima EU. Ova oblast dugo je ocenjivana kao potpuno zapuštena, dok je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Evropske komisije ocenjeno da je postignut određeni napredak, a ukazuje se da je potrebno raditi na primeni i poboljšanju administrativnih kapaciteta. Konkretne oblasti koje je potrebno unaprediti iziskuju dobro planiranje, velika ulaganja i vreme – zatvaranje nepropisnih deponija, ulaganje u razdvajanje otpada i reciklažu i jačanje kvaliteta vazduha, kao i napredak u upravljanju rečnim basenima.

Zato je bilo očekivano da ovo poglavlje Evropska komisija i članice uslove merilima, odnosno da zatraže precizne planove za usklađivanje u nekim osnovnim oblastima. Ministarstvo je međutim unapred napravilo sveobuhvatnii plan, takozvani postskrining dokument. Plan je rađen uz usaglašavanje sa Evropskom komisijom. Ovo nije uobičajena procedura u pregovorima, i za sada nema informacija da li bi mogla biti primenjena i na druge oblasti.

"Trenutno smo u pripremi pregovaračke pozicije. Mi ćemo kao pregovaračka grupa biti spremni da izađemo sa prvim nacrtom polovinom 2017. godine", navela je Božović. 

Rekla je da je za usklađivanje sa EU u ovoj oblasti potrebno, prema sadašnjoj proceni, izmeniti ili doneti više od 700 propisa i izdvojiti 10 milijardi evra, a aktivnosti su predviđene u narednih 25 godina što znači da će Srbija od EU zatražiti takozvana prelazna merila, odnosno odlaganje početka primene nekih evropskih standarda za godine nakon pristupanja. Božović je navela da postkrining dokument, koji je napravljan u septembru 2017. godine, sadrži i analizu dostupnih finansijskih sredstava za prilagođavanje, na osnovu čega su predviđeni i rokovi. 

Ona je rekla da je iz pretpristupnih fondova za 2017. godinu predviđeno 100 miliona evra za infrastrukturne projekte u Brusu, Blacu, Kraljevu i Nišu koji će duplirati trenutni nacionalni kapacitet za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, što je jedan od ključnih problema u zaštiti životne sredine u Srbiji.  Prethodno je u takvim projektima bila trogodišnja pauza, rekla je ona, dodavši da se više neće dešavati da nema ulaganja zbog "nepripremljene i nezrele" projektne dokumentacije. 

"Mi znamo koje su nam slabe tačke, to jesu administrativni kapaciteti na kojima moramo posebno raditi. Najvažnije je uspostavljanje stabilnog sistema finansiranja", rekla je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…