Poglavlje 23: U oblasti borbe protiv korupcije ostvarena svaka druga aktivnost

Beograd, 22. decembar 2016. (Euractiv) – Srbija je ostvarila 71% aktivnosti iz akcionog plana za poglavlje 23 planiranih za 4. kvartal ove godine, pri čemu je najvše aktivnosti ispunila u oblasti osnovnih prava.

Slabiji rezultati su ostvareni u oblasti borbe protiv korupcije gde je sprovedena svaka druga aktivnost, od kojih se većina odnosi na izmene zakona. Na predstavljanju izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 u četvrtom kvartalu 2016. godine rečeno je i da Srbija kasni sa pojedinim aktivnostima, poput donošenja zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izrade kodeksa ponašanja za poslanike.

"Najuspešnije rezultate imali smo u okviru potpoglavlja osnovna prava, gde je procenat ispunjenosti obaveza bio 89%, dok je slabiji procenat uspešnosti bio u oblasti borbe protiv korupcije", rekla je rekla je 22. decembra ministarka pravde Srbije Nela Kuburović na predstavljanju četvrtog, kvartalnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.

Kako je rečeno na skupu, u oblasti borbe protiv korupcije ostvarena je svaka druga aktivnost, a većina se odnosi na izmene zakona.

Kuburović je istakla da se značaj poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava ogleda u suštinski važnim merama koje će, ako se dosledno sprovode, doneti pozitivne promene pre svega građanima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je izuzetno važno za celokupan tok pregovora da se obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 ispunjavaju u skladu sa dogovorenim rokovima i da se o tome precizno izveštava.

Malta će kao naredna predsedavajuća zemlja EU kada je reč o proširenju fokus takođe stavljati na vladavinu prava i sprovođenje obaveza u toj oblasti, rekao je on, dodajući da je ovakva poruka preneta i tokom nedavne posete delegacije Malte koja je predstavljala prioritete predsedavanja u Srbiji.

Prema rečima Devenporta, Evropska komisija pažljivo prati napore na primeni Akcionog plana za poglavlje 23 i ceni napore koje Srbija ulaže u izveštavanje o aktivnostima za sprovođenje tog plana.

Komisija će u narednom periodu veoma detaljno proučiti sprovođenje plana, kako bi dala svoju procenu njegove ispunjenosti, rekao je Devenport, dodajući da je Evropska komisija spremna da finansijski i stručno pomogne Srbiji u sprovođenju tog plana.

Ocenio je da su pregovori Srbije u proteklih šest meseci dobili veliki zamah pošto su otvorena četiri poglavlja.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević ukazala je da je Srbija prešla veliki put od pripreme za otvaranje poglavlja i analitičke procene pripremljenosti za otvaranje kroz skrining, kada nije znala kako da dostigne tražene standarde, do izrade Akcionog plana i otvaranja poglavlja.

Miščević je rekla da u narednoj godini Srbiju očekuje nekoliko ekspertskih misija Komisije i prvo veliko izveštavanje Evropske komisije o poglavljima 23 i 24.

Ocenila je da su procenti ispunjenosti važni, ali da je još važnije da se vide promene na terenu.

Navela je da je ovo drugi izveštaj o sprovođenju Akcionog plana posle otvaranja poglavlja, a četvrti ukupno, a pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da Srbija ima obavezu da pravi izveštaje o ovim poglavljima na svakih šest meseci, ali da to čini češće, tromesečno.

Na skupu je rečeno da je 9% aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23 za poslednji kvartal u finalnoj fazi sprovođenja, 10% na početku sprovođenja, da 7% nije sprovedeno, a da za 3% ne postoje informacije od institucija.

Na skupu je rečeno da u domenu pravosuđa osim kašnjenja u pripremi ustavnih izmena nije donet ni kodeks ponašanja za narodne poslanike i etički kodeks za pripadnike MUP-a, dok se kasni i u izboru tužioca i zamenika tužioca za ratne zločine, kao i u realizaciji nekih mera za uvođenje informaciono-komunikacionih novina u pravosuđu.

U domenu borbe protiv korupcije ostvareno je 52% aktivnosti predviđenih planom za ovaj kvartal, od kojih se većina odnosi na izmene zakona. Prema izveštaju, 14% aktivnosti je gotovo završeno, kod 20% je počelo sprovođenje, a 10% nije sprovedeno.

Najznačajniji rezultati su postinugti u domenu represije korupcije, dok se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakona o finansiranju političkih stranaka za koji nema podataka u kojoj je fazi donošenja, i zakona o državnoj upravi za koji je pripremljen nacrt i treba da usledi javna rasprava.

Pomereno je i donošenje zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, verovatno za 4. kvartal 2017. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…