Podsticanje rađanja dece merama porodične i dečje zaštite i podrške, a ne represijom

Saša Janković

Beograd, 24.decembar 2016. – Zaštitnik građana pozdravio je otvaranje savetovališta za reproduktivno zdravlje žena i demanti ministarke Slavice Đukić Dejanović na vest o osnivanju Saveta za borbu protiv abortusa.

Takva državna aktivnost bila bi zadiranje države u neotuđiva prava svake žene i duboko pogrešna, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana koje je objavljeno na sajtu ove institucije.

Janković je ocenio da država treba da podstiče rađanje dece boljim merama porodične i dečje zaštite i podrške, a ne represijom.

''Srbiji treba svako dete, ona su naša budućnost. Ali umesto da se država bori „protiv“, treba da stvara uslove „za“. Lako je reći šta ne treba, ali prava dužnost je stvarati uslove da se žene i porodice slobodno i sa zadovoljstvom odluče na roditeljstvo, u protivnom jedna korisna ideja će se pretvoriti u lov na veštice“, ocenjuje zaštitnik građana Saša Janković.

Nedostaju savetovališta o seksualnom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju i mere osnaživanja žena u posebno osetljivom položaju kao što su adolescentkinje, Romkinje, žene sa sela i žene žrtve nasilja, podseća Janković.

Zaštitnik građana je, u sklopu svojih ustavnih ovlašćenja, predložio izmene niza zakona koji je trebalo da osnaže podršku porodicama sa decom, posebno onima koji su u teškoj situaciji. Ni posle tri godine, Narodna skupština ih nije stavila na dnevni red. Zaštitnik je 2010. godine preporučio donošenje Zakona o istraživanju slučajeva nestalih beba, što je zahtev koji je presudom osnažio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Zakon još nije donet, a Zaštitnik građana smatra da postojeći nacrt koji je pripremilo Ministarstvo pravde neće ostvariti cilj. Takođe, Zaštitnik građana usprotivio se najavljenom ukidanju povraćaja poreza na dodatu vrednost za opremu za bebe, ali u nadležnom ministarstvu rada i socijalne politike nije bilo spremnosti ni za razgovor na tu temu. Pre dve godine upućena je i inicijativa Vladi za izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima bi se otklonile brojne prepreke u ostvarivanju prava roditelja i dece na ovaj vid društvene podrške.

Vlada nije razmatrala ovu inicijativu Zaštitnika građana. Ombudsman je utvrdio i da je niz gradova i opština naplaćivao višu cenu vrtića od zakonom dozvoljene. Neki su odlučili da novac vrate, dok u nekim mestima, kao što je glavni grad – Beograd, građani moraju da lokalnu vlast tuže sudu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…