1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Podrška umetnika intelektualnom učenju

Podrška umetnika intelektualnom učenju

Obrazovanje je ključno za razvoj društva i zato smo mi, umetnici, pokrenuli projekte IDEAL i Islands sa ciljem da se dramska pedagogija uvede u nastavni proces“, kaže Sunčica Milosavljević, kreativna  direktorka organizacije BAZAART i dobitnica prestižne međunarodne nagrade za razvoj dramskog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Iako je nagrada „Grozdanin kikot“ za 2013. godinu dodeljena njoj, Sunčica Milosavljević ističe da je to priznanje celoj organizaciji i njenim partnerima sa kojima od 2011. godine, uz podršku EU, BAZAART sprovodi dva projekta.
 
Organizacija umetnika iz Srbije i Zapadnog Balkana, BAZAART, oformljena je 2002. godine sa ciljem razvoja savremenih izvođačkih umetnosti i dijaloga sa društvom putem projekata koji neguju interdisciplinarno istraživanje, umetnički rad i edukaciju u oblasti izvođačkih umetnosti.
 
IDEAL (Intercultural Drama Education and Learning) ili „Dramska edukacija za interkulturalno učenje“ je projekat koji finansira EU kroz program Podrške civilnom društvu, a sproveden na nivou cele zemlje, pri čemu su u njegovu realizaciju bili uključeni i nastavnici i učenici. Obuka je obuhvatala interkulturalno učenje putem procesa kreativne drame; obuke su bile organizovane u četiri grada u Srbiji – u Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu.
 
Glavni cilj projekta je bila edukacija nastavnika o upotrebi interkulturalnog učenja u svakodnevnom radu, kako bi se razvili i osnažili tolerancija i interkulturalne veštine učenika.
 
Pristup je bio regionalan, a u ova četiri grada smo okupili nastavnike iz više od 20 opština. Obučili smo ih da primene kreativnu dramu u svom radu i vannastavnim aktivnostima. Ovo je veoma važno jer je obrazovni model u Srbiji i dalje u velikoj meri direktivan, a zapravo bi trebalo da se zasniva na dijalogu jer će tako služiti kao priprema za život u demokratskom društvu“, objašnjava direktorka BAZAART-a.
 
Mladi ljudi su se kreativno uključili u dramsku edukaciju: učesnici programa su organizovali šest pozorišnih predstava, izveli ih 21 put i privukli publiku od preko 6.000 ljudi. Rezultati projekta sežu dalje i opravdavaju akronim: napisana su dva priručnika za promociju interkulturalnog učenja i organizovane četiri debate na temu obrazovanja.
 
U BAZAART-u, međutim, nisu bili zadovoljni rezultatima analize koja je pokazala da 52 odsto nastavnika poznaje mogućnosti dramske edukacije, te su odlučili da pokrenu novi projekat. Kao nastavak, nastao je projekat „Ostrva”, u decembru 2013, još jednom uz podršku programa EU Podrška civilnom društvu. Planirano je da projekat traje do jula 2015. „Pristup kreativne drame je vrhunski obrazovni metod: to je savremeni obrazovni pristup koji je u skladu sa evropskim iskustvima. Na taj način, mi podržavamo reformu obrazovnog sistema u Srbiji“, naglasila je Milosavljevićeva.
 
Osnovna ideja projekta „Ostrva“ je da poveže važne aktere obrazovanja i dramske umetnosti u Srbiji – civilno društvo, škole, nastavnike, umetnike, donosioce odluka – kako bi se osnažili nastavnici koji su jedan od stubova obrazovnog sistema, ali i postigla modernizacija nastavnih aktivnosti.
 
U okviru projekta „Ostrva”, lokalni resurs centri za nastavnike (LOTREC) su oformljeni u Beogradu, Zrenjaninu, Smederevu i Nišu i u njima će tokom godinu i po dana biti održavani seminari, radionice, javne debate i različiti vidovi obuka za 500-600 nastavnika i učesnika obrazovnog procesa. Ovog puta, učesnici u projektu će biti studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Nišu i visokih škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Vršca i Pirota. Konačno, projektom je predviđeno i formiranje udruženja umetnika uključenih u dramsku edukaciju, kao još jednog „ostrva” koje će se povezati sa interesnim grupama procesa unapređenja obrazovnog sistema.
 
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…