Podneta prijava protiv nastavnika iz Negotina zbog govora mržnje prema LGBT+ osobama

Foto: pixabay.com

Beograd – „Protiv nastavnika Darka Adamova koji predaje istoriju u tri škole u Negotinu, podneli dve prijave – Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka u sve tri škole i pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, zbog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zabrani diskriminacije“, saopšteno je iz udruženja „Da se zna“.

Naime, nastavnik Darko Adamov je na društvenim mrežama objavio snimak u kojem govori o lekciji o LGBT+ pokretu koja se nalazi u udžbeniku Istorije za 8. razred osnovne škole izdavačke kuće “Klett”.

Na snimku, nastavnik Adamov potpuno pristrasno, nenaučno i suprotno zakonu, govori o tome kako on učenike i učenice na svojim časovima uči o LGBT+ pokretu, odnosno lekciji iz udžbenika iz istorije koja se bavi ovim pitanjem, pa kaže:“ LGBT lobi su plaćene organizacije NATO pakta. Sastoje se od profesionalnih paradera koji imaju silan keš i koji organizovano idu po prestonicama gde krkaju, to se jede i pije, za njih je to uživancija, danima vrše svoje bahanalije...”.

Sve do kraja snimka, u istom maniru, govori o LGBT+ pokretu.

Ovakvi stavovi Adamova, jasno podstiču mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBT+ osobama, a naročito LGBT+ učenicama i učenicima, navedeno je u saopštenju.

Nedopustivo je da u nastavi u školi radi neko ko otvoreno širi mržnju prema jednoj manjinskog grupi, a posebno je opasno to što širenje takvog govora posledično dovodi do porasta nasilja nad LGBT+ osobama, što smo videli i u ranijim slučajevima, konstatuju iz udruženja „Da se zna„.

Detaljno ćemo pratiti ishode postupaka koje smo podneli protiv Adamova i blagovremeno ćemo obaveštavati medije„, piše na kraju saopštenja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…