Podneta inicijativa za nadzor nad radom Opšte bolnice u Požarevcu

doktor

Beograd, 15. januar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava podneo je inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice u Požarevcu koja je odbila da dozvoli pristup i preda telo mrtvorođenog deteta njegovim roditeljima.

BG Centar je inicijativu za nadzor nad radom požarevačke bolnice kao i za razmatranjem pokretanja prekršajnog postupka podneo zajedno sa Komitetom pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativom za ekonomska i socijalna prava – A11.

U poslednjim danima 2019. godine mediji su izvestili da je Opšta bolnica u Požarevcu odbila da dozvoli pristup i preda telo mrtvorođenog deteta njegovim roditeljima, dok video-snimci objavljeni na internetu pokazuju da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom”, ukazuju ove organizacije.

Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska pravaKomitet pravnika za ljudska prava YUCOM Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11 očekuju neodložnu reakciju nadležnih kako bi se otklonile sumnje u namere rukovodstva Opšte bolnice u Požarevcu u ovom slučaju i kako bi se roditeljima mrtvorođenog deteta omogućio pristup telu deteta i njegovo sahranjivanje.

Tri organizacije napominju da Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa dužnost zdravstvenih ustanova da obezbede punoletnom članu porodice neposredan pristup telu umrlog lica radi provere identiteta (član 205), a da je Zakonom o matičnim knjigama (član 48) određeno da se, ako je dete mrtvo rođeno, rođenje mora prijaviti u roku od 24 časa.

Podsećaju i da je država Srbija oglašena odgovornom na međunarodnom nivou zbog nerazjašnjene sudbine velikog broja beba nestalih u porodilištima u prethodnim decenijama i da joj je naloženo uspostavljanje delotvornog mehanizma čiji bi glavni cilj bio saznavanje sudbine nestale dece.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…