Počinje 7. Beogradski festival evropske književnosti

7. Beogradski festival evropske književnosti

Beograd, 25. juna 2018. – Izložbom crteža i fotografija Iz neposredne nestvarnosti 26.juna u 19 časova u Domu omladine Beograda biće otvoren 7. Beogradski festival evropske književnosti.

Izložba Iz neposredne nestvarnosti predstaviće crteže i fotografije 12 autora različitih generacija i poetika.

Izložba je posvećena prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera koji poslednjih godina, posle decenija gotovo potpunog zaborava, doživljava, svetsku slavu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

Prvi učesnik i glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas, autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobune i Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja.

Havijer Serkas će razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svojih knjiga. Srpsko izdanje romana Hohštapler imaće svoju premijeru upravo na Festivalu. Hohštapler je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i neustrašivi borac za demokratiju, žrtva frankizma i nacističkih logora, da bi se onda pokazalo da je reč o čoveku koji je izmislio čitavu svoju biografiju.

Prvog dana festivala u programu Književnost na filmu biće prikazan film španskog autora Paula Ortis Mlada, nastao po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba.

Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin, poznati britanski prozni pisac Piter Salmon, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski, britanska pesnikinja Fiona Sampson ili jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold.

Publika će moći da prati i panel Kultura u tranziciji u okviru kojeg će teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filmski reditelj Stevan Filipović razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

Pored filma Mlada, u okviru programa Književnost na filmu biće prikazani nemački film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa ljutim sosom, po istoimenom romanu Hatidže Akin, francuski film Dominika Kabrere Marsejske ludorije, po romanu Majlis de Kerangal, kao i italijanski film Enrika Paua Anđeo milosti koji je nastao po istoimenom romanu Mikele Murđije.

Sedmi Beogradski festival evropske književnosti održava se od 26. do 29. juna u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag.

U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 7. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Čitaoce na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Rej Robertson, Barbi Marković, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni programi u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…