Početak procesa aktivista Inicijative protiv SNS-a zbog nasilja u Beški

nasilje u Beški

Beograd, 24. januar 2018. – Prvo pripremno ročište po tužbi troje aktivista Inicijative protiv SNS-a održano je pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Troje povređenih aktivista Inicijative mladih za ljudska prava su 4. aprila prošle godine podneli Trećem osnovnom sudu u Beogradu privatnu tužbu za naknadu materijalne i nematerijalne štete protiv Srpske napredne stranke zbog odgovornosti za organizaciju javnog okupljanja na kome su napadnuti, prebijeni i kad im je razbijen automobil.

Kako su saopštili iz Inicijative mladih, na pripremnom ročištu advokat troje aktivista izneo je tužbu uz niz podataka koji pokazuju da je nad aktivistima izvršeno nasilje i da je Srpska napredna stranka organizovala, pozivala i promovisala tribinu na kojoj je gost bio Veselin Šljivančanin.

U prilog tužbi advokat troje aktivista podneo je i snimak izjave od 18.01.2017. godine Vladimira Gaka, predsednika opštine Inđija i člana SNS-a, koji je bio prisutan na trbini.

Takođe, drugi prilog tužilaca je izvod sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava 42461/2013 od 17.05.2016 u slučaju Karacsonz i drugi protiv Mađarske, koji je relevantan za slučaj zbog prava na slobodu izražavanja kroz pokazivanje  transparenta na javnom skupu.

S obzirom da iz nepoznatih razloga advokat SNS-a nije dobio dokazne priloge koji idu uz tužbu, a koji su poslati Srpskoj naprednoj stranci od strane suda, sud je zakazao još jedno pripremno ročište i da dao rok od mesec dana da se izjasni o navodima iz podneska odnosno priloga uz tužbu.

Sud je zakazao odlaganje pripremnog ročišta za 10. maj ove godine što će predstavljati godinu i po dana od incidenta u Beški.

Ročištu su u svojstvu javnosti prisustovali predstavnici Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Inicijativa izražava bojazan da suđenje neće biti vođeno u razumnom roku ali i ovom prilikom apeluje na sudske organe ove zemlje da su dužni da ispitaju i procesuiraju sve odgovorne za nasilje.

Svoju nezavisnost sudovi treba da pokažu upravo u slučajevima poput ovog gde se ispituje odgovornost vladajuće stranke za nasilje koje se dogodilo zbog izražavanja protesta- kome je umesto argumenata- odgovoreno pesnicama.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…