Početak Nikolićeve ratnohuškačke kampanje

Beograd, 11. januar 2017. – Povodom održanog sastanka između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava da je očigledno reč o početku kampanje za predsedničke izbore, i da će Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku.

Nakon svih dešavanja koja su pratila obeležavanje Dana Republike Srpske, koja predstavljaju vrhunac revizije istorije i negiranja zločina, Nikolić ide korak dalje i sastaje se sa Krajišnikom, koji je osuđen za ratne zločine kao jedan od političkih lidera bosanskih Srba tokom rata.

Inicijativa očekuje od Vlade Republike Srbije da se jasno ogradi od politike predsednika Nikolića, i da učini dodatne napore kako bi odnosi koji su ozbiljno narušeni sumanutom politikom Dodika i Nikolića počeli da se popravljaju.

Inicijativa podseća da je Krajišnik učestvovao i u prethodnoj predizbornoj kampanji, promovišući svoju knjigu u organizaciji Samostalnog DSS, koji je na izborima nastupio na listi Srpske napredne stranke. Inicijativa je tada prekinula promociju u Domu omladine Beograda, smatrajući da je nedopustivo da se u javnom gradskom prostoru koji je namenjen mladima veličaju ratni zločini.

Inicijativa očekuje i od svih političkih stranaka i pojedinaca koji će za nekoliko meseci učestvovati u izbornoj trci sa Nikolićem da se jasno odrede prema politici ratova, zločina i ideje Velike Srbije koju simbolizuju Nikolić i Krajišnik, i uvere celokupnu javnost da će odlučno raskinuti sa nacionalističkom politikom ukoliko dođu na mesto šefa države. Imajući u vidu ozbiljnost političke krize u regionu, Inicijativa veruje da niko nema pravo da zabije glavu u pesak i da izbegne da se odredi prema ovoj politici u strahu od potencijalnog gubitka glasova na predstojećim izborima.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…