Počelo smanjenje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana

mobilni telefon
Foto: pixabay.com

Sarajevo/Beograd – Počelo je smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, koje je predviđeno Deklaracijom  potpisanom na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra 2022. godine, objavio je Savet za regionalnu saradnju.

Smanjenje cena rominga zvanično je stupilo na snagu od oktobra i gornja granica cena za jedan gigabajt podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebalo da bude viša od 18 evra.

To će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim, navode iz Saveta za regionalnu saradnju.

U mnogim slučajevima ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po jednom gigabajtu, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cena u okviru paketa, snizila čak i redovne cene usluga dopune.

Kako je navedeno, Deklaracija o romingu između EU i Zapadnog Balkana smanjuje troškove mobilnih podataka i podstiče regionalnu povezivost

Nakon gotovo godinu dana zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te političku podršku Evropske unije i Zapadnog Balkana, telekomunikacioni operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz Evropske unije, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja.

Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje„, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Deklaracija je usmerena na značajno smanjenje naknada za promet podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana.

Cilj je da se do 2028. godine cena rominga između EU i Zapadnog Balkana približi domaćim cenama.

Tri telekomunikaciona operatera u Srbiji smanjila su cenu jednog gigabajta u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama EU do 83,2 odsto.

Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom GB u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije, što je znatno ispod dogovorene gornje granice cena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…