Počela primena digitalnog kovid sertifikata EU

EU digitalni sertifikat

Brisel, 02. jul 2021. – U Evropskoj uniji 1. jula je počela primena digitalnog kovid sertifikata čiji je cilj slobodno i sigurno putovanje unutar Unije tokom pandemije korona virusa.

Potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, stečenom imunitetu nakon preležane bolesti ili negativnom testu već su ranije počeli da izdaju 21 članica Unije, Norveška, Island i Lihtenštajn, a danas će im se pridružiti još pet zemalja EU, saopštila je Evropska komisija.

Irska je jedina zemlja koja nije spremna za primenu, zbog nedavnog sajber napada na zdravstveni servis, a očekuje se da će početi da izdaje potvrde sredinom jula.

Pozdravljajući početak primene digitalnog kovid sertifikata predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je velika većina država članica već povezana na sistem i da  je spremna da izdaje i overava potvrde, kao i da je već izdato više od 200 miliona potvrda.

Evropska unija brine o svojim građanima. Digitalna potvrda EU o kovidu je simbol otvorene i sigurne Evrope koja se oprezno otvara stavljajući na prvo mesto zaštitu zdravlja svojih građana„, rekla je Fon der Lajen.

Digitalni kovid sertifikat je besplatan i dostupan na svim službenim jezicima EU, u digitalnoj i papirnoj formi.

Prema novim propisima, države članice ne smeju nametati dodatna ograničenja putovanja, poput karantina, nosiocima digitalne potvrde EU o kovidu, osim ako su ona nužna i srazmerna radi zaštite javnog zdravlja.

Članice EU moraju da prihvate sertifikate za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, a mogu da odluče da priznaju i druge vakcine.

Komisija se obavezala da će obezbediti 100 miliona evra kako bi članice svojim građanima obezbedile pristupačno testiranje na kovid-19, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…