1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Počela javna rasprava o zakonu o zaštiti uzbunjivača

Počela javna rasprava o zakonu o zaštiti uzbunjivača

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je na svom sajtu Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača i pozvalo građane i stručnu javnost da do 31. januara daju komentare na taj tekst.

U toku javne rasprave biće organizovani okrugli stolovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a nacrt je dostavljen na mišljenje Evropskoj komisiji i Savetu Evrope. 

Kako Pištaljka saznaje, Savet Evrope je za analizu nacrta angažovao britanskog stručnjaka Pola Stivensona i profesora Univerziteta Grinič Vima Vandekerkhovea. Komentare na radnu verziju nacrta poslaće i američki stručnjak Tom Divajn, koji je sve vreme radio sa radnom grupom na izradi ovog teksta.

Nacrtom je propisana sudska zaštita za sve osobe radno angažovane u državnom i privatnom sektoru koje poslodavcu, ovlašćenom organu ili medijima dostave obaveštenje o korupciji, ugrožavanju javnog interesa, neposrednoj opasnosti po ljude, biljni i životinjski svet, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda ili štetu velikih razmera. Osim uzbunjivača, biće zaštićena i lica povezana sa uzbunjivačem koja učine verovatnim da je prema njima preduzeta štetna radnja.

Takođe, nacrtom je državnim organima zabranjeno da od novinara ili urednika traže informacije o uzbunjivaču ili informacije koje bi mogle da dovedu do otkrivanja identiteta uzbunjivača, ako je uzbunjivač od novinara tražio anonimnost.

Ceo tekst možete pročitati na portalu pistaljka.rs.
 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…