Poboljšati Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom

porodica

Beograd, 29. mart 2021. – Udruženje Centar za mame pozvalo je građane da se uključe u javnu raspravu i svojim predlozima doprinesu poboljšanju Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uz ocenu da taj propis „već skoro tri godine ugrožava brojne porodice u Srbiji“.

Kucnuo je čas da se ponovo organizujemo i nastavimo borbu za pravedne uslove za ostvarenje roditeljstva i brigu o porodici, ističe u apeleu udruženje Centar za mame.

Naglašava se da je nakon brojnih poziva i obećanja, tek nedavno otvorena javna rasprava sa predloženim izmenama Zakona, ali da one „nisu dovoljne i ne rešavaju ključne probleme„.

Udruženje je pozvalo građane na učešće u javnim raspravama i procesu donošenja odluka predlažući tri ključne izmene Zakona.

Prva od tri tačke je da „obračun naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima  su radile, a ipak ne manju od minimalca„.

Drugi zahtev je da se „izjednače prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame“, a treći je „pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od tri prosečne plate„.

Udruženje je pripremilo poseban formular sa predlozima izmena Zakona i za učešće u javnoj raspravi koji je dostupan na internet stranici www.centarzamame.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…