Po peti put dodeljene novinarske nagrade Srđan Aleksić

Srđan Aleksić

Na svečanoj ceremoniji, u Doboju po peti put dodeljene su novinarske Nagrade Srđan Aleksić u organizaciji Mreže za izgradnju mira.

Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva je pripala prva nagrada “Srđan Aleksić”, za profesionalnost i istraživački pristup temama, kao i za konkretno ukazivanje na anomalije u BiH.

Glavnoj urednici CINa Renati Radić Dragić nagradu je uručio prošlogodišnji pobednik Dragan Bursać, kolumnista portala “Buka”.

Dragićeva je rekla da je CIN za ovogodišnju nagradu predložen od Centra za životnu sredinu iz Banjaluke za tri priče iz energetskog sektora.

Druga nagrada pripala je novinaru dnevnog lista “Pres Republika Srpska” iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija “Slobodna Evropa” Maji Nikolić. Nagradu Milovanu Matiću uručio je novinar Amarildo Gutić, jedan od članova žirijia, a Maji Nikolić nagradu je uručio član Upravnog odbora Mreže za izgradnju Amir Hasanović.

Današnjoj svečanosti, osim brojnih gostiju, prisustvovao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić i načelnik opštine Doboj Jug Jasminka Begić.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dodeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta “Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost”, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodeljuje se za profesionalno i kontinuirano izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u BiH, o društvu i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine na konkurs za dodelu nagrada stiglo je ukupuno 17 predloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare i emisije za koje su ocenili da promovišu profesionalno izveštavanje.

Do sada je novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 19 novinara ili medija iz BiH.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija “Cure” iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Sponzor nagrade je kompanija “M:tel“.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…