Po hitnom postupku o ustavnosti Zakona o javnom beležništvu

Ustavni sud Republike Srbije

Ustavni sud Srbije odlucio je da zbog stanja u pravosuđu po hitnom postupku odluči o inicijativama za ocenu ustavnosti zakona koji su tiču nadležnosti javnih beležnika, zbog kojih već gotovo mesec dana advokati u celoj Srbiji u štrajku, mada nije izvesno kada će odluke biti donete.

„S obzirom na aktuelna dešavanja vezana za obustavu rada advokata, ti predmeti uzeti su prekoredno u rad, iako po datumu prijema inicijativa i prirodi osporenih akata ne ispunjavaju standardne kriterijume Ustavnog suda za hitno rešavanje“, navodi se u informaciji Ustavnog suda dostavljenoj Tanjugu.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da što pre Ustavni sud donese odluku povodom inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona na koje se pritužuju advokati, to će biti bolje za sudstvo uopšte i za pravnu sigurnost građana.

Milojević je u izjavi za Tanjug rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati i izrazio nadu da će najviši sud u državi otkočiti stanje u pravosuđu koje je praktično paralisano zbog štrajka advokata koji je ušao u četvrtu sedmicu.

Ustavnom sudu je podneto više inicijativa kojima je osporena ustavnost većeg broja odredaba Zakona o javnom beležništvu, kao i izmena i dopuna Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o vanparničnom postupku.

Inicijative su podnete tokom avgusta i septembra ove godine, a poslednja 29. septembra, preciziraju u Ustavnom sudu i

dodaju da su povodom podnetih inicijativa već formirani ustavno-sudski predmeti, određene sudije izvestioci i obrađivači.

Advokati smatraju da je spornim zakonima javnim beležnicima dat monopol za sačinjavanje i overu ugovora o prometu nepokretnosti, čime je njima uskraćeno „viševekovno“ pravo na sačinjavanje ugovora, a time i deo prihoda koje su zarađivali na taj način.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je juče da advokati rešenje problema očekuju od Ustavnog suda, a istog stava je i ministarstar pravde koji se zalaže za institucionalno rešenje tog pitanja, i svakodnevno poziva advokate da prekinu štrajk i vrate se u sudnice.

Beogradski advokati obustavili su rad 10. septembra, a advokati iz cele Srbije pridružili su im se 17. septembra.

Advokati traže rešavanje problema paušalnog oporezivanja i izmene pojedinih odredbi Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, za koje tvrde da diskriminišu advokaturu.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…