Plenković: U maju vremenski okvir pregovora o članstvu Zapadnog Balkana u EU

Andrej Plenković

Pariz, 13. januar 2020. – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će hrvatsko predsedavanje Evropskoj uniji kroz majski samit u Zagrebu dati zemljama Zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora za članstvo u EU.

Gostujući u programu televizije Frans 24 (TV France 24), Plenković je ponovio da se očekuje predstavljanje predloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatan izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije.

On je izrazio nadu da će to dovesti do „postizanja političkog rešenja“ i da će „vratiti poverenje te dve zemlje pre zagrebačkog samita“ EU i Zapadnog Balkana u maju.

Upitan hoće li poraz Kolinde Grabar Kitarović na predsedničkim izborima nepovoljno uticati na njegovu Hrvatsku demokratsku zajednicu na sledećim parlamentarnim izborima, Plenković je rekao da je vlada zaslužna za rast privrede i da je „učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plata„.

Predsednički izbori su personalizovani izbori. Čestitamo izabranom predsedniku (socijaldemokrati Zoranu Milanoviću) i cenimo ono što je naša predsednica Kolinda Grabar Kitarović učinila zajedno s vladom na međunarodnoj sceni„, rekao je Plenković.

On je ocenio da EU i Velika Britanija u narednih nekoliko meseci treba da „pokažu zrelost“ i dogovore buduće odnose u ključnim oblastima do kraja 2020. godine.

Sada nam je potrebna jasnoća, predvidivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sledećih nekoliko meseci„, kazao je Plenković.

Britanci treba da izađu iz EU 31. januara, posle čega će uslediti pregovori dve strane o o budućim odnosima. Zbog toga je Bregzit, uz novi višegodišnji finansijski okvir i mogućnosti proširenja EU, jedan od glavnih izazova hrvatskog predsedavanja EU.

Govoreći o novom budžetu EU, Plenković je naveo da kompromis treba da bude postignut između „razvijenijih zemalja koje su u klubu preko 60 godina, onih koje su se kasnije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sistema i ušle u EU pre 15 ili, kao Hrvatska, pre sedam godina„.

Hrvatski premijer je rekao da manje razvijene zemlje „treba postepeno da se približavaju standardu života najrazvijenijih zemalja“ EU i dodao da je akcenat za period od 2021. do 2027. potrebno staviti i na klimatske promene, bezbednost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…